“Tradizione di Fagmilia”: Sale se vraća kući!

Crno-beli spektakl u Štark Areni!

Aleksandar Đorđević
Printscreen

Tradizione di fagmilia, kultna je rečenica jedne italijanske serije (čak nije bitno ni koje), koju navijači Partizana neretko ponavljaju. Dolaskom Andree Trinkijerija na klupu crno-belih, italijanska košarka i strast koju poseduju ljudi sa Apenina su se približili u domove crno-belih ljubitelja pod obručima.

Dobro je poznato koliko je košarka u Italiji 90’ih godina bila jaka i šta je predstavljala na mapi Evrope. Olimpija Milano, Virtus, Fortitudo, Beneton, Skavolini… Nekoga ću zaboraviti sigurno, ali ovo je krem dela krem istorije italijanske košarke. 

No, sada jedan velikan, i to, da sličnosti budu veće, dolazi u Beograd. Takodje crno-beli. Takodje, koliko je ljubimac Bolonje (činjenica onih navijača Fortituda – nekada, Virtusa – sada), toliko je i ljubimac Partizana – Aleksandar Đorđević.

Ako večiti rival u fudbalskoj sekciji ima spiska Zvezdinih zvezda, verujem da kada bi se u košarkaškom smislu, napravio spisak onih koji su ostavili veliku zaostavštinu, Sale Đorđević bi bio na top 5 (kod mene bi bio prvi).

Mnogi navijači Partizana se sećaju trojke iz 92’ kada je Sale pogotkom protiv Huventuda u poslednjoj sekundi doneo titulu prvaka Evrope crno-belim. Od tog dana, Đorđević je ikona za navijače Partizana, pa i one koji se tada nisu rodili (osoba koja piše tekst). Đorđević je u amanet navijačima Partizana ostavio titule, poene ali i ono što je verovatno najbitnije – ljubav i sećanja. 

Kada je početkom prošle godine, Virtus iz Bolonje imenovao Đorđevića kao novog trenera, mnogi poznavaoci košarke su to dočekali sa oduševljenjem, kako u Italiji tako i u Srbiji jer je poslednjih godina, popularni ‘Sale nacionale’ sa reprezentaciom pravio sjajne rezultate. Takodje, u Italiji je kao igrač ostavio veliki trag što dovoljno čini ovaj “clash” jačim. 

Braća Zaneti su odlučila da svojim velikim ulaganjima Virtus vrate na košarkašku mapu. Osvojena je Fibina Liga šampiona a u crno-bele iz Bolonje je došao najbolji košarkaš Evrope (po mnogima), mađioničar Miloš Teodosić. Uz njega stigao je i Stefan Marković uz nekoliko kvalitetnih Amerikanaca poput Frenka Gejnsa, Vinsa Hantera, Kajla Vimsa i Džulijana Gembla.

Virtus je pre početka sezone projektovan kao najveći favorit za osvajanje Evrokupa. Fantastičnim partijama u prvom delu sezone su samo potvrdili to. Oko katoličkog Božića, u derbiju Bolonje, savladali su najvećeg rivala Fortitudo sa čak 30 poena razlike.

Večeras od 20 sati, crno-beli derbi, i derbi prve runde Top16 faze Evrokupa. Aleksandar Đorđević se vraća kući. Aleksandar Đorđević se vraća svojim ‘Grobarima’. 

Tradizione di Fagmilia!

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar