NIJE POŽELJAN: Đoković neće igrati u Crnoj Gori?

Još je rano za bilo kakvu odluku, ali je jasno da ovakav potez ne ide na ruku gostovanja najboljeg tenisera sveta u ovoj zemlji

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Odluka Vlade Crne Gore da prvog juna otvori granice za više zemalja, ali ne i za stanovnike Srbije – zbog korone, kako glasi objašnjenje – otvara i jedno važno sportsko pitanje.

Ono glasi – da li će se takmičenje Adrija tura, planirano za kraj juna u ovoj zemlji, uopšte igrati.

Jer, ako Novak Đoković, kao glavni organizator, ne bude mogao zbog pomenute odluke da uđe u Crnu Goru, sigurno je da neće ni ostali teniseri, pa makar bili i iz država iz kojih će se dozvoljavati ulazak.

Kako saznajemo iz krugova bliskih organizacionom odboru Adrija tura, za bilo kakvu odluku je još rano, a situacija se prati i razmatra.

To je i razumljivo jer do turnira koji bi trebalo da se održi u Crnoj Gori, ostalo je još oko mesec dana, što je sasvim dovoljno da se odluka podgoričkih vlasti promeni i Srbima dozvoli ulazak u ovu državu.

Naravno, ovakva situacija otežava organizaciju celog takmičenja, kako iz ugla Crnogoraca, tako i iz Đokovićevog.

Jer, u ovoj zemlji još nije određen ni grad ni stadion na kome će se Adrija tur eventualno održati i mada se kao glavni favorit pominje hotelski kompleks Porto Montenegro u Tivtu, sada se sve komplikuje.

Jer, organizacija svakog događaja, pogotovo vrhunskog kao što je Adrija tur, na kome će učestvovati najbolji teniser sveta i još nekolicina najvećih asova, zahteva ispunjavanje veoma preciznih uslova.

Apsurdi crnogorske vlasti: Prvi komercijalni let posle pandemije ZA BEOGRAD, za dva dana doputovalo stotine studenata

I kad je u pitanju smeštaj igrača i kvalitet terena i ostali propratnih detalji. A sve to košta i traži vreme.

I ako se sada postavi dilema da li će se Adrija tur igrati, bilo u Tivtu, kao što se pretpostavlja, bilo u Budvi, Ulcinju ili Podgoroci, koji se takođe pominju kao kandidati, jasno je da niko neće žuriti da troši pare dok se situacija ne raščisti. A to opet može da znači slabiju organizaciju jer će možda sve kasniti.

Kad je u pitanju Đokovićev pogled na neočekivanu krizu, jasno je da će odmah morati da se razmišlja o alternativi.

Bilo da to bude neka druga zemlja, ili da se taj turnir premesti u državu u kojoj već postoji jedan – a to su Srbija, Hrvatska i BiH.

“Videćemo još, rano je reći. Prvo da sačekamo rasplet s Crnom Gorom”, objašnjavaju iz krugova bliskih organizacionom odboru.

“Zasad nije određen rok do koga bi odluka Podgorice morala da bude promenjena.”

Ono što je sigurno to je da će se Adrija tur sastojati iz četiri turnira. Ne razmišlja se da ukoliko Crna Gora otpadne sa liste organizatora, taj turnir bude otpisan i ceo ciklus se odigra na tri već pomenute lokacije.

Ne treba zaboraviti ni politički aspekt Đokovićevog gostovanja u Crnoj Gori.

Možda je, s obzirom da je nedavno dva puta javno, na Instagramu, pružao podršku srpskom narodu u Crnoj Gori – prvi put povodom litija, pa nedavno povodom hapšenja sveštenika u Nikšiću, kad se zahvalio Svetom Vasiliju Ostroškom – Đoković ličnost koju danas ne bi svi tamo želeli da vide. Pogotovo politički vrh ove zemlje.

Jer, šta ako Đokovićev dolazak izazove reakcije – bilo koje vrste, za ili protiv – u zemlji koja je ionako poslednjih meseci veoma podeljena? Možda je zato bolje koronu iskoristiti kao alibi za njegov nedolazak?

U svakom slučaju ovakva odluka Podgorice u mnogome otežava organizaciju Adrija tura, pogotovo jer još nisu 100 odsto potvrđeni domaćini u BiH.

I Banjaluka, gde treba da bude odigran četvrti turnir, i Sarajevo koje bi trebalo da ugosti egzibiciju između Đokovića i Damira Džumhura, čekaju zvaničnu potvrdu.

U programu takmičenja figuriraju kao domaćini ali je na konferenciji za medije u ponedeljak istaknuto da još nije sigurno da će to i biti.

DEFINITIVNO: Trinkijeri doneo odluku da li ostaje trener Partizana!

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar