Đorđević: Nezaposlenost 2020. ispod 9,5 odsto

Prvi put nakon 20 godina donet je novi šifrarnik zanimanja, za zanimanja koja pre dve decenije nisu ni postojala

Zoran Đorđević
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Ministar za rad Zoran Ðorđević veruje da će nezaposlenost u Srbiji, koja je prvi put pala ispod deset odsto, biti spuštena za dodatnih jedan ili dva procenta.

Ðorđević je podsetio da je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 23,9 odsto, a njen pad ispod deset procenata ubraja u značajne rezultate u minuloj godini.

“Nastavićemo ka tome da nezaposlenost u narednim godinama bude još manja. Mislim da ćemo tu cifru spustiti za jedan ili dva procenta”, poručuje Ðorđević u izjavi za Tanjug.

Važno je, kaže, da se ulaže u radnike kako bi imali određene kompetencije i veštine, sa kojima bi mogli da ostvare veće plate.

Pored pada nezaposlenosti, šifrarnik zanimanja, registri za radnike na crno, trudnice i porodilje koji obuhvata preduzeća koja su kršila zakone, kao i zvučni efekti za slepe i slabovide na 509 semafora u Beogradu obelezili su 2019. kad je reč o resoru koji on vodi.

Ðorđević je podsetio i da je usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, koji će, kako kaže, doprineti da radnici koji su radili u agencijama bez prava, toplog obroka, prevoza, godišnjeg odmora, dobiju sva zaslužena prava.

Prema njegovim rečima, prvi put nakon 20 godina donet je novi šifrarnik zanimanja, za zanimanja koja pre dve decenije nisu ni postojala.

Dodaje da je ranije bilo mnogo problema u vezi sa priznavanjem diploma, pogotovo onih iz inostranstva, a sada je taj rok smanjen, i sada je 60 dana, dok se, podseća, ranije na nostrifikaciju diplome čekalo oko dve do tri godine.

Nastavlja sa i sa povećanjem izdvajanja za projekte za osobe sa invaliditetom, kao i za borce i veterane:

“Za osobe sa invaliditetom je u 2019. godini izdvajanja su bila veća za 30 miliona, a za borce i veterane su sa oko 50 milion povećana na 120 miliona. To je obećanje koje sam dao na početku mandata”, rekao je Ðorđević

Istakao je da je za slepe i slabovide na 509 semafora u Beogradu postavljeni zvučni efekti i zvučni signali.

Takođe, PIO fond je doneo odluku da se sva rešenja stampaju i na Brajevom pismu za slepe i slabovide.

“Verujem da će druge institucije krenuti tim pravcem. Digitalizovali smo celu biblioteku koja je bila namenjena slepim i slabovidim osobama”, dodao je Ðorđević.

Kao projekat koji je, takođe, obeležio 2019. godinu, naveo je “Reci ne radu na crno”, navodeći da je u godini na izmaku zatečeno 3.312 osoba manje koje su radile na crno, u odnosu na 2018 godinu.

“Ukupno 79 odsto radnika je nakon inspekcijskog nadzora dobilo ugovor o radu i nastavićemo sa tom praksom i ubuduće”, kazao je Ðorđević

Dodao je da su 2019. godine osnovana dva registra, od kojih jedan obuhvata predužeća i kompanije koja su kršila propise i zapošljavala ljude na crno, a kojih je do kraja godine bilo 3.300.

Drugi registar, koji je oformljen sredinom 2019. obuhvatio je sve one koji su kršili prava trudnica i porodilja, a ukupno je 26 kompanija koje su kršile njihova prava, naveo je Ðorđević.

(Kraj) jls/

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar