Patrijarh Irinej otvorio “Božićno seoce” kod Hrama: Da se pomolimo Bogu da ujedini i zbliži Srbe

Patrijarh Irinej je srpskom narodu poželeo da Božić proslave u miru, slozi i ljubavi

Bozicno seoce
TANJUG/ MILICA NIKOLIC

Na platou ispred Hrama Svetog Save večeras je otvorena manifestacija “Božićno seoce” koja će trajati do 28. januara.

“Božićno seoce, koje se ove godine održava treći put i deo je manifestacije “Beogradska zima”, otvorio je patrijarh Irinej, koji je prethodno u kripti hrama na Vračaru podelio deci božićne paketiće i poželeo da u budućnosti Srbija ima što više dece u hramovima, školama i na ulicama.

Foto: TANJUG/ MILICA NIKOLIC

Patrijarh Irinej je srpskom narodu poželeo da Božić proslave u miru, slozi i ljubavi i da se pomole Bogu da ujedini i zbliži Srbe između sebe.

“Da ponovimo reči koji je izgovorio vladika Nikolaj: ”Da se složimo, obožimo i umnožimo”. To je potrebno našem narodu i svim drugim narodima”, rekao je Irinej.

U vreme božićnih praznika, kaže on, ne smemo da zaboravimo “srpsko slavno i veliko Kosovo”, te poželeo srpskom narodu da se pomole i da Bog sačuva tu srpsku svetu zemlju.

“To je zavetna zemlja srpskog naroda, tamo je stvorena naša istorija, tamo su naše najveće svetinje. Srbi na KiM danas nisu u prilici da se raduju Božiću šire van svog doma, kao što mi možemo, ali ne zaboravljaju praznik. Pomolimo se i za njih, da oni osete radost i praznik Hristovog rođenja”, istakao je Irinej.

Izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija “Božićno seoce” već treću godinu održava ispred Hrama Svetog Save, koji, navodi Irinej, iako još nije završen, već igra veliku, duhovnu i blagodatnu ulogu ne samo u Beogradu, već i širom zemlje.

Navodi da će hram “zasijati punim sjajem” kada budu gotovi mozaici i ostali radovi koji su u toku, a tada će, veruje Irinej, postati centralni duhovni prostor Beograda i celog srpskog naroda.

Irinej je istakao da je Božić najveći i najradosniji praznik, jer bez njega, kako kaže, ne bi bilo ni Bogojavljenja, ni Preobraženja, pa čak ni Vaskrsa.

“Kažu da je to i porodični praznik. I to je tačno, jer se slavi u svakoj srpskoj pravoslavnoj porodici sa puno običaja svakog doma i domaćinstva”, poručio je Irinej.

Prisutnima ispred Hrama Svetog Save na otvaranju manifestacije obratio se i izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, koji je kazao da Beograd treću godinu zaredom, po ugledu na velike evropske i svetske hrišćanske prestonice, organizuje svoje svetosavsko, pravoslavno, srpsko “Božićno seoce”.

Zahvalio je organizatorima što dobrim programima svake godine u sve većem broju okupljaju ljude na tom svetom mestu za srpski narod i uveren je, kaže, da će naredne godine, kada hram bude dovršen, na tom mestu biti još veći skup.

Foto: TANJUG/ MILICA NIKOLIC

Svečanom otvaranju prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

Program je nastavljen nastupom orkestra Policije Republike Srbije i koncertom Sanje Ilić i “Balkanika”.

U okviru manifestacije „Božićno seoce” posetioci će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom programu, nastupima dečijih i crkvenih horova, duhovnoj muzici, nastupima muzičkih izvođača.

Moći će i da u drvenim kućicama kupe rukotvorine, tradicionalne proizvode, suvenire, domaće specijalitete i poklone.

„Božićno seoce” organizuje Hram Svetog Save u saradnji sa kompanijama „Color Media Communications” i „Ninamedia”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde – Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Grada Beograda, Gradske opštine Vračar i Centra beogradskih festivala (CEBEF).

 

Vesić: Bogat program Božićnog seoceta i za decu i za odrasle

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je večeras otvaranju manifestacije “Božićno seoce” ispred Hrama Svetog Save i izjavio da je u okviru te manifestacije, koja će trajati do 28. januara, pripremljen bogat program za decu i odrasle i da je prilagođen januarskim verskim praznicima.

Vesić je naveo da se “Božićno seoce” održava u sklopu manifestacije “Beogradska zima” koju je ocenio kao najbogatiju i najraznovrsniju do sada.

“Pre tri godine, na predlog vladike Stefana, doneli smo odluku da organizujemo manifestaciju ”Božićno seoce”, jer tokom januara nismo imali programe za decu. Tada je ova manifestacija izazvala veliku pažnju dece, ali i roditelja, pa danas imamo ”Božićno seoce” koje će trajati od 4. do 28. januara”, rekao je Vesić novinarima.

Prema njegovim rečima, u okviru te manifestacije biće održan niz programa, od kojih su mnogi, kaže, prilagođeni verskim praznicima – Svetom Stefanu, Svetom Jovanu, Pravoslavnoj Novoj godini, Badnjoj večeri, Božiću, Svetom Savi…

Kaže da na taj način Grad Beograd pokazuje poštovanje prema našoj veri i tradiciji, a sa druge strane, navodi Vesić, organizuje lep i prigodan program za decu tokom čitavog januara, u vreme školskog raspusta.

“Time se nastavlja “Beogradska zima”, koja ove godine sadrži preko 700 sati programa na više od 130 lokacija. Ova manifestacija nikada nije bila bogatija i raznovrsnija, čime pokazujemo koliko je za Grad Beograd bitan period u kojem proslavljamo novogodišnje i božićne praznike”, naveo je Vesić.

On je podsetio da je ovo treća godina zaredom kako ispred Hrama Svetog Save, Srpska pravoslavna crkva, Grad Beograd i opština Vračar organizuju tu manifestaciju.

Pre početka manifestacije “Božićno seoce”, Vesić je u kripti Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejom prisustvovao dodeli paketića za decu u organizaciji Verskog dobrotvornog starateljstva, gde je prisustvovao i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

On je izrazio zadovoljstvo što je ta centralna beogradska opština jedan od domaćina i organizatora “Božićnog seoceta”.

“Vračarsko brdo i Hram Svetsog Save predstavljaju svojevrstan centar pravoslavlja i tri dana pred najradosniji hrišćanski praznik imamo priliku da se okupimo i u dobrom raspoloženju dočekamo Božić. Spremili smo bogat program u kojem će moći da uživaju naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji”, rekao je Nedeljković.

Manifestaciju “Božićno seoce” otvorili su patrijarh Irinej i izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, a događaju su prisustvovali su i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor CEBEF-a Damir Handanović, kao i direktor UK „Vuk” Svetislav Goncić.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar