Drama u Kikindi: Uključio je grejalicu i zaspao, lekari mu se sada bore za život

Teško povređen mladić je iz kikindske Opšte bolnice prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Novom Sadu

Požar
Pixabay

U požaru koji se jutros oko pet sati, dogodio u Kikindi, u Ulici Nikole Pašića, teške opekotine opasne po život zadobio je D. Andrić (23) iz tog grada.

Sa teškim povredama na oko 30 odsto tela, on je iz kikindske Opšte bolnice prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Novom Sadu, gde je operisan. Međutim, i dalje u teškom opštem stanju, saznaju “Novosti” u KC Vojvodine.

“Pacijent je primljen sa teškim telesnim opekotinskim povredama ruku, nogu i lica. Nakon primarnog zbrinjavanja u Kikindi i kompletne dijagnostike i operativnog lečenja u Urgentnom centru, on je u teškom opštem stanju smešten na Kliniku za anesteziju, intezivnu terapiju i terapiju bola Kliničkog centra”, saopštila je za “Novosti” PR služba KCV.

Požar je, najverovatnije, izazvala pregrejana kvarcna grejalica koja je upalila krevet na kojem je mladić spavao, potvrđeno je u Policijskoj upravi u Kikindi. Dejan A. se nagutao i dima. Uspeo je da se spase skokom kroz prozor, ali je razbijajući staklo povredio ruke.

Kuću u kojoj se dogodila nesreća mladić koristi povremeno, kada dođe iz Mađarske gde rade i on i njegova devojka. U Kikindu su došli pred Novu godinu. Prethodne večeri su bili u gradu, a kada je došao kući, mladić je uključio kvarcnu grejalicu da zagreje sobu i legao da spava. Ujutro je buknuo požar koji je uništio sobu i deo krova. Vatru su ugasili vatrogasci i nije se proširila na ostali deo kuće.

Najčešći uzroci požara u kući i stanu jesu grejna tela, poput grejalica i radijatora na ulje, peći na loženje i novogodišnje lampice, ali i niz drugih stvari.

Prenosne grejalice treba uvek držati najmanje jedan metar od svega što bi moglo da se zapali, kao što su nameštaj, zavese, odeća… Šerpe i tiganji na šporetu mogu da se pregreju vrlo brzo i da izazovu požar, tako da ih nikad ne ostavljajte bez nadzora dok je šporet uključen. Cigareta koja nije dobro ugašena može da dovede do požara ako dođe u kontakt sa zapaljivim materijalima kao što su nameštaj i tepih.

Zapaljive tečnosti u kući ili u garaži, (benzin, kerozin ili alkohol) držite dalje od izvora toplote i budite oprezni pri rukovanju s njima. Sveće su, takođe, čest uzrok požara pa ig držite dalje od zapaljivih predmeta kao što su knjige, kartonske i drvene kutije.

Neodgovarajuće ili neispravne električne instalacije mogu takođe da izazovu plamen, že takođe izbiti požar. Električni aparati ako su u kvaru ili ako im je kabl oštećen, kao i utičnica koja je preopterećena ili produžni kabl takođe mogu biti uzrok požara u stanu ili kući.

Izvor: Novosti, Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar