Vučić: “SPC jedina kanonska”, Đukanović: “Zakon se ne povlači”

Vučić je takođe rekao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju, jer, istakao je, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori

Aleksandar Vučić
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas, povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, da nema pravo da se meša na direktan način na nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva.

Vučić je takođe rekao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju, jer, istakao je, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori.

Upitan “ima li nade za Srbe i našu crkvu u Crnoj Gori, da li će sporni predlog zakona o crkvenoj imovini biti povučen i šta nas sve čeka ako zakon bude donet o ovakvom obliku”, predsednik je kazao da je na najbolji mogući način, ljudski, prišao predsedniku Crne Gore Milu Ðukanoviću i izneo mu svoje brige povodom tog zakona.

„On to posmatra drugačije. Naš pogled na Zakon je drugačiji, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik“, ukazao je Vučić.

Podsetio je da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvek brigu prema opstanku srpskog naroda i SPC.

Ukazao je da su neki namerno želeli da pogrešno protumače izjavu, kojom je izneo viđenja tog pitanja iz dva ugla:

„Govorio sam da su Dedeić i Crnogorska pravoslavna Crkva kao nevladina organizacija formirani pre 2006, i da je jasno da je jedini kanonski priznata SPC. Pokušavali su to da zloupotrebe”, konstatovao je Vučić.

Vladici Amfilohiju, kaže, neće da odgovara uvredama na uvrede, niti želi da deli naš narod u Crnpoj Gori.

“Mogao bih, međutim, štošta da kažem o rezultatima u Crnoj Gori i na KiM i Amfilohija i onih koje je on podržavao“, primetio je predsednik i podsetio da je za vreme onih koje Amfilohije hvali počinjen pogrom na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, da je pod njima proglašena nezavisnost tzv. Kosova, a da danas imamo 17 zemalja koje su povukle priznanje.

„Ako ta politika nije bolja od one ranije, ako politika koja je odvela Crnu Goru nije bolja od današnje politike poštovanja prema Crnoj Gori, a koja nije ništa kriva za ono prethodno, onda ne znam….Uvredama na uvrede da odgovaram neću“, zaključio je predsednik Vučić.

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović rekao je danas da je prijateljski razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pojasnio mu neke nedoumice povodom predloga Zakona o slobodi veroispovesti, ali da zakon neće biti povučen.

Ðukanović je rekao da se na tom dokumentu radi od 2014. godine i da nisu nikoga zaobišli u proceduri, a da će, ukoliko blagovremno budu podneti amadmani na taj zakon, oni biti razmotreni, prenose “Vijesti”.

On je naveo da je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, razgovarao između ostalog i o ovom pitanju i da su o tome razmenili mišljenja.

Ðukanović je naveo da je to bio prijateljski razgovor u kojem je, kako je kazao, pojasnio Vučiću neke nedoumice.

“Pričali smo o aktuelnim pitanjima i u jednoj i drugoj zemlji i u tom kontekstu smo se dotakli ovog najaktuelnijeg pitanja, Zakona o slobodi veroispovesti. Jedan od uobičajenih razgovora, da se međusobno informišemo”, naveo je Ðukanović.

Prema rečima Ðukanovića, nije bilo prilike za detaljniju razmenu argumenata.

“Njegovo interesovanje sam zaista potpuno prijateljski i dobranamerno razumeo, kao zainteresovanog čoveka, koji vodi susednu državu, o tome šta se događa u Crnoj Gori”, rekao je Ðukanović, dodajući da je Vučiću preneo šta je poenta tog zakona, i šta su procedure koje taj zakon pokušava normativno da utemelji.

Na pitanje kako je Vučić reagovao na njegovo objašnjenje, Ðukanović je odgovorio da je razumeo da “ima određenih nedoumica”:

“Pokušao sam da mu približim, jer mi se čini da je jako puno manipulacije u medijima regiona”, kazao je Ðukanović.

Dodao je i da je Crnogorska pravoslavna crkva starija od savremene Crne Gore i da postoji od ranog XV veka.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar