Među poginulima “najbolji mladi istraživači na svetu”

"To je neizreciv gubitak", izjavila je Neda Magbuleh, profesorka sociologije na Univerzitetu u Torontu, koja se bavila migracijama Iranaca u SAD i Kanadu

Iran
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Među poginulima u rušenju iranskog aviona koji je iz Teherana leteo u Toronto, bilo je 63 Kanađana, od kojih su većina bili profesori, istraživači i studenti na univerzitetima u Kanadi iranskog porekla, javlja Rojters.

“To je neizreciv gubitak”, izjavila je Neda Magbuleh, profesorka sociologije na Univerzitetu u Torontu, koja se bavila migracijama Iranaca u SAD i Kanadu.

Ona je rekla da su četvoro studenata Univerziteta u Torontu koji su poginuli u nesreći “istinski predstavljali najbolje mlade istraživače u celom svetu”.

Rojters navodi da su mnogi među stradalima visoko obrazovani Kanađani iranskog porekla, od kojih su neki zajedno studirali na Univerzitetu Šarif u Teheranu.

Agencija podseća da se broj iranskih studenata u Kanadi udvostručio između 2016. i 2018, odnosno pošto su SAD 2017. pooštrile sankcije prema Iranu.

Kanada je postala glavna destinacija za najbolje iranske studente inženjerstva delom i zbog toga što nudi mogućnost državljanstva za strane studente.

U nesreći ukrajinskog aviona koji se u sredu srušio po poletanju iz Teherana poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar