Pakleni dani u Australiji

Klimatske promene ne uzorkuju požare, ali ih čine mnogo gorim

požar
Tanjug

Više od 20 ljudskih života, milioni životinja, od kojih preko osam hiljada koala i ko zna koliko kengura, nastradalo je u požarima u Australiji. Izgorelo je više miliona hektara zemlje a dim je stigao do Južne Amerike. Bilans još nije poznat ali posledice ove katastrofe se već osećaju. Što bi značilo da osim miliona životinja, izgorele šume i zemjište, koje su u atmosferu izbacile ogromne količine ugljen dioksida, značajno uticalo na pad kvaliteta vazduha koji planeta udiše, upozorila je  Svetska meteorološka organizacija. Dim je nebo nad Novim Zelandom  obojio u narandžasto, iznad Južne Amerike posivelo, a dim bi se mogao proširiti i na Arktik.

 ’’Australija je zemlja šumskih požara, ali ove sezone nepredviđeni mega požari nisu normalni. Klimatske promene ne uzorkuju požare, ali ih čine mnogo gorim – naveo je direktor WWF organizacije za zaštitu životinja u toj zemlji Dermot O’Gorman’’.
Čini nam se da se o tome se samo prenosi, fascinirani smo kako se iz sateletiskih snimaka mogu videti zastrašujući požari u Australiji. Sažaljivo pogledamo mrtve životinje na snimcima ili ljude koji spašavaju koale. A život teče dalje…

Dok traju pakleni dani između SAD-a i Irana, vatrene stihije u Australiji još traju i očekuje se da se nastave. ’’Izgubljeni raj’’, ’’Apokalipsa’’, kako  mediji prenose, sve je to već  u drugom planu zbog tenzija na Bliskom istoku. 

I dok je Greta Tunberg nekima simpatična tinejdžerka a nekima ’’drugorazredna glumica’’, ništa od toga je nije poremetilo, nastavila je retoričku  borbu za očuvanje naše planete oglasivši se na Tviteru. Pitanje je samo, koliki je njen uticaj posle oprečnih pisanja o njoj nakon Samita o klimatskim promenama u  UN-u. List ’’Time’’ je Gretu proglasio najuticajnijom osobom na svetu. Da li je? Ili je ona, kako analitičari kažu, samo ’’dimna zavesa’’ za ono što se zaista dešava u svetu. Ako ništa drugo, pričalo se o tome, a šta se uradilo? I dalje imamo polave, požare, atmosferska zagađenja… Osvešćenje će teško doći i sa Gretom, i Samitima o klimatskim promenama, i sa protestima… ekološke katasrofe se dešavaju a ko zna šta nam je pred vratima. 

 

Snežana Đorđević

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar