Brnabić: Počinje nova era podrške Srbije Republici Srpskoj

"Nastavite da se borite za blagostanje, prosperitet, mir i uvek računajte na bezrezervnu podršku vaše Srbije", rekla je Brnabić

Ana Brnabic
TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Banjaluci, na proslavi Dana Repubike Srpske, da je Srpska danas, u eri permanentne nestabilnosti u svetu, sinonim za stabilnost, mir i sigurnost i da svi treba da poštuju tu činjenicu.

“Nastavite da se borite za blagostanje, prosperitet, mir i uvek računajte na bezrezervnu podršku vaše Srbije”, rekla je Brnabić na svečanoj akademiji i, čestitajući građanima 28. rođendan RS, najavila novu eru podrške Beograda srpskom narodu u RS.

Premijerka je navela da je počastvovana što drugi put ima privilegiju da govori ispred Srbije, koja i u vreme kada je svet opterećen političkim sukobima i trgovinskim ratovima, kao matica vodi računa o srpskom narodu gde god živeo.

Brnabić je rekla da će Srbija, u godini kada se obeležava 25 godina od Dejtona, kao garant Sporazuma nastaviti da unapređuje odnose sa RS ne ugožavajući nikoga.

Srbija će, kako ekonomski jača, izdvajati više sredstva za projekte – škole, bolnice, puteve…u Srpskoj i za srpski narod u regionu i šire, a više pažnje će biti posvećeno mladima i obrazovanju, rekla je ona.

Obrazovanje je oblast koja će determinisati našu budućnost i zbog toga je Srbija, navela je, kao što je i predsedik Aleksandar Vučić obećao, obezbedila finansijsku i stručnu podršku za uvođenje prvih 500 digitalnih učionica širom Republike Srpske.

Ove godine u Srbiji će biti 1.000 škola sa brzim bežičnim internetom i 20.000 digitalnih učionica i sve to znanje ćemo doneti u RS kako bi i u Srpskoj reformisali obrazovni sistem i mladima obezbedili najbolje moguće poslove i perspektive, istakla je Brnabić.

“To smo uradili sa digitalnim učionicama i elektronskom upravom. Danas je potpisan Sporazum o saradnji Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije i Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS u oblasti digitalne transformacije”, rekla je ona.

Sada imamo više novca jer naša ekonomija jača, taj novac podelićemo sa Srpskom, kazala je Brnabić i dodala da Srbija to već radi ulažući u konkretne projekte.

“Kada naše firme jačaju, otvaraćemo radna mesta i u RS”, rekla je premijerka i podsetila da je to već urađeno sa JUMKOM iz Vranja i trenutno je na obuci prvih 100 žena u Drvaru.

Srbija je danas ekonomski jača i stabilnija država, posvećena tome da naši ljudi ostaju ovde, da rade i stvaraju, da osnivaju porodice, navela je Brnabić.

Upozorila je i da se i danas u regionu dešavaju mnoge loše stvari – u Crnoj Gori u odnosu prema SPC i vernicima, i suštinskim pitanjima našeg zajedničkog srpskog istorijskog, verskog i kulturnog nasleđa i identiteta.

Brnabić je dodala da bez obzira na izazove, Srbija i Srbi ma gde živeli moraju da nastave proaktivnu i odgovornu politiku kada su u pitanju regionalna saradnja i mudra i strpljiva politika po pitanju očuvanja identiteta i prava Srba u regionu.

Ukazala je da ne smemo nasedati na provokacije, a ni sakupljati jeftine političke poene na potencijalnim sukobima i zapaljivim izjavama, već da moramo uvek i uvek davati jasan signal da je i nama i ovom delu Evrope, potrebna bolja budućnost – mir, stabilnost, prosperitet, radna mesta, veće plate i penzije, više dece.

Svečanosti u Banjaluci, pored predsednice Vlade Srbije, prisustvuju ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i generalni sekretar predsedništva Nikola Selaković.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar