Istorijski korak: Predstavnički dom opozvao Trampa, pred njim suđenje u Senatu i potencijalna smena

Donald Tramp
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv Donalda Trampa i on je time postao treći američki predsednik u 243 godine dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa funkcije.

Reč je, kako konstatuje Rojters, o istorijskom koraku koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podeljene Amerike.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga – zloupotrebu položaja – glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka – opstrukcija Kongresa – usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja. Ovim je samo otvoren put za suđenje u Senatu sledećeg meseca koji će doneti poslednju reč o tome da li će Tramp biti smenjen sa funkcije. Britanska agencija napominje da je Senat više prijateljski nastrojen prema Trampu od Predstavničkog doma, s obzirom da republikanci tu imaju većinu.

Da bi Tramp postao prvi američki predsednik koji je opozvan u procesu “impicmenta” demokratama treba dvotrećinska većina u Senatu od 100 mesta. To znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da se prikloni demokratama u glasanju protiv Trampa, što nijedan nije nagovestio da će učiniti.

Ako bi se to ipak desilo, Tramp bi po automatizmu izgubio funkciju predsednika.


Nijedan predsednik SAD nije opozvan u procesu “impičmenta”.

Pokušaj opoziva Endrjua Džonsona i Bila Klintona nije prošao Senat, a Ričard Nikson podneo je ostavku pre nego što je glasanje o njegovom opozivu dospelo na dnevni red. 

Bela kuća je posla glasanja saopštila da je Tramp “spreman za naredne korake i uveren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu”.

“Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da deluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je “18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik”.

Pelosi se zahvalila predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru i predsedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Šifu koji su sprovodili istragu i sastavili predlog o opozivu Donalda Trampa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

“Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji”, rekla je Pelosi.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva “politički samoubilački marš” za Demokratski stranku.

“Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču”, rekao je Tramp.

Ubzro posle okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

“Posle tri godine mračnog lova na veštice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca”, naglasio je američki predsednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu “od prvog dana”.

Lider republikanske većine Mič Mekonel ranije je poručio da nema šanse da će Tramp biti smenjen.

Debata o dve tačke predloga za opoziv u Predstavničkom domu trajala je više od osam sati, a republikanci i demokrate su iznosili od ranije poznate stavove o opozivu predsednika.

Uoči glasanja, lider demokratske većine Steni Hojer, koji je član Kongresa 38 godina, rekao je da nikada nije očekivao da bude svedok “tako očiglednih prestupa jednog predsednika Sjedinjenih Država”. Naglasio je i da “demokrate nisu želele opoziv”.

“Glasali smo protiv toga. Jednom, dva puta, tri puta… Nismo ovo želeli. Međutim, neprimereno ponašanje predsednika Trampa primoralo je našu ustavnu republiku da se zaštiti”, rekao je Hojer.

Lider republikanske manjine Kevin Mekarti ocenio je da je opoziv predsednika Trampa “najviše partijski i najmanje kredibilan opoziv u američkoj istoriji”.

“To je vaša zaostavština. Bilo kojem tužiocu u zemlji bilo bi oduzeto pravo da se bavi tim poslom zbog tako otvorene pristrasnosti, naročito ako postupa kao svedok, sudija i porota. Međutim, demokrate nisu samo doživele neuspeh kada je reč o procesu, već i kada su u pitanju dokazi”, rekao je Mekarti.

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, demokrata Adam Šif u završnoj reči je kritikovao argument republikanaca „da ih se ne tiče to što predsednik ne sarađuje sa Kongresom, jer je lider Republikanske stranke koja je u manjini“ – zato što se radi o “poštovanju institucija i demokratije”.

Debatu je otvorila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je Trampa nazvala pretnjom po američku demokratiju. Poručila je da će članovi Kongresa, ako ne deluju sada, zapostaviti svoje dužnost.

“Tragično je to što su predsednikovi bezobzirni potezi doveli do ovoga. Nije nam ostavio drugog izbora. Predsednik je zloupotrebio položaj kako bi stekao ličnu političku korist na račun američke nacionalne bezbednosti. A kada je otkriveno šta radi, počeo je sa kategoričnom i do sada neviđenom kampanjom opstrukcije i sukobljavanja sa Kongresom. Danas smo ovde da branimo demokratiju u ime naroda“, zaključila je predsedavajuća Pelosi.

Najviši republikanski predstavnik u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma Dag Kolins ponovio je da predsednik nije učinio ništa od onoga što mu se stavlja na teret i da demokrate žele da ga opozovu otkad su u novembru 2018. osvojile većinu u Predstavničkom domu, a da je “opoziv baziran na pretpostavkama”.

“Mi u Republikanskoj stranci nemamo nikakav problem da iznesemo argumente pred narod, koji je i izabrao Donalda Trampa. I to je pitanje za glasače, a ne za ovaj dom i ne na način na koji se ovo radi. Ovo gazi sve principe u koje veruje Predstavnički dom… Demokrate tvrde da je zloupotrebio položaj, jer ne mogu da nađu ništa bazirano na činjenicama, a on nije uradio ništa pogrešno”, rekao je republikanski predstavnik u Kongresu.

Republikanci su tokom rasprave proces opoziva upoređivali sa raspećem Isusa Hrista, ali i sa japanskim napadom na mornaričku bazu Perl Harbur na Havajima, 1941. godine, prenosi Glas Amerike.

Demokrate su pak isticale da su Trampu “njegovi sebični interesi važniji od dobrobiti zemlje” i da članovi Kongresa moraju da deluju bez odlaganja.

Tramp je tokom debate reagovao na Tviteru i napisao da “radikalna levica iznosi užasne laži i da je reč o napadu na Ameriku i Republikansku partiju”.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar