Ivana Živić, srpska umetnica najbolja na Pariskom salonu, specijalno za Objektiv (FOTO)

Žiri Nacionalnog udruženja likovnih umetnosti Francuske nagradio je Ivanu Živić za crtež u velikoj konkurenciji pariskog Salona

Ivana Živić nagrada
lična arhiva

Žiri Nacionalnog udruženja likovnih umetnosti Francuske nagradio je srpsku umetnicu Ivanu Živić za crtež u velikoj konkurenciji Pariskog salona, saopštili su organizatori.

Među više od 700 savremenih slikara, vajara, fotografa, grafičara, ilustratora i dizajnera, umetnika tekstila i keramičara izlagala je i Jarmila Vešović, istaknuta srpska umetnica koja živi i stvara u Parizu.

Foto: lična arhiva

Izložba je okupila kako francuske umetnike, tako i nekoliko stranih delegacija, Južne Koreje, Japana i Turske, dok je beogradska umetnica Ivana Živić učestvovala po pozivu organizatora.

Kustoskinje ovogodišnje izložbe bile su Katrin Severac, slikarka, i Izabel Lavson, izvršna direktorka SNBA, dok je scenografiju Salona uradio renomirani arhitekta Bruno Moinar.

U konkurenciji umetnika iz celog sveta prepoznat je kvalitet Ivane Živić, koja već duži niz godina privlači pažnju kritike i publike.

Foto: lična arhiva

Njen rad u kontinuitetu donosi zapažena likovna ostvarenja koje karakteriše menjanje stila, pristupa i likovnog izraza, što svakako obogaćuje delovanje, donosi svežinu i ukazuje na konstantnu okrenutost ka eksperimentu.

Kao vrstan crtač, Ivana Živić predočava svoj talenat i veštinu baveći se ovom temom još od 2013. godine.

Crteži su rađeni u tehici olovke i uljanog pastela na papiru većeg formata. Predstavljaju zrelu umetničku fazu, gde se uočava pročišćavanje stila, svođenje elemenata, ukrupnjavanje monohromnih bojenih površina.

Detalji su pažljivo odabrani, umetnica im posvećuje veliku pažnju, vešto ih obrađuje i uspešno naglašava unoseći kolorit.

 

Foto: lična arhiva

Na svojim crtežima Ivana Živić stvara nadrealan, fantastičan, imaginaran svet prepun mašte, snoviđenja, nadanja, slobode pokreta i samoće koja oslobađa.

“Ova nagrada je bitna jer seže duboko u svetsku istoriju slikarstva – dodeljena od SNBA, ona i danas ima internacionalni ynačaj. Njene posledice su već vidljive. Veoma se radujem svojoj predstojećoj izložbu u Parizu, koja je zakazana za 2021. godinu. Ona će mi, nadam se, otvoriti mnoga vrata”, izjavila je umetnica specijalno za Objektiv.

Salon u Parizu je prestižan umetnički događaj koji postoji već 166 godina, a na njemu su izlagali renomirani umetnici: Roden, Renoar, Mane, Mone, Delakroa, Dišan, Gogen i mnogi drugi.

I. V.

Izvor: Tanjug, Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar