Brnabić: Srbija može da očekuje mnogo jasnije signale za pridruživanje

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je danas u Rimu premijerka Ana Brnabić

Ana Brnabic
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je danas u Rimu premijerka Ana Brnabić i istakla da joj to daje razloge za optmizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

Brnabić je na pitanje novinara da li je brine zamor u proširenju EU, rekla da je na današnji sastanak sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljiem bio jako dobar i da je Verhelji potvrdio tu novu energiju.

“On je potvrdio da sa novom metodologijom koju mozemo očekivati, to može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova, koji se stavljaju i pred zemlje koje žele da postanu clcanice EU. I mnogo veće predviljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija”, naglasila je Brnabić. 

Ona dodaje da bi nova metodologija o proširenju koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron značila da se za zemlje koje su u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za implementaciju reformi, a Srbija je , ističe, daleko došla u pregovorima sa EU, a ekonomski rezultati daju sliku stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.

“Na sastancima je bilo reči o sredstvima koja bi mogla da prate novu metodologiju, što je zasluga predsednika Makrona “, rekla je Brnabić.

Dodala je da će ta sredstva biti izdvajana i za infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj, ekonomsku sardnju sa EU.

Brnabić kaže da očekuje da u toj novoj metodologiji Srbija vidi da će reforme pratiti i mnogo veća izdvajanja finansijskih sredstava od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja u EU.

Brnabić je dodala da je Samit CEI veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta jasna opredeljanost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.

Dodala je da je na Samitu rečeno da je istorijska greska Unije što nisu otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Brnabić je rekla novinarima da je imala i veoma dobre bilateralne susrete na marginama Samita, sa italijanskim premijerom Ðuzepeon Konteom, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem i premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar