Vučić u Tirani: Donete važne odluke za unapređenje trgovinske razmene tri zemlje

Dogovor će biti potpisan u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora

Aleksandar Vucic
TANJUG / PREDSEDNISTVO RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po završetku samita o “malom Šengenu” u Tirani, da su na sastanku donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora.

“To je od ogromnog značaja za ceo region”, podvukao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je napomenuo da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Severne Makeodnije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu, kako da se olakša carinjenje i da se dalje smanjuje čekanje na granici.

Foto: TANJUG / PREDSEDNISTVO RS

U tom smislu, dodao je da će povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili – šets ili sedam umesto 23 sata.

Vučić je naveo da bi trebalo da se implementira dogovor o tzv. povlašćenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sledećem sastanku, a to podrazumeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

“Prelaz Preševo – Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve”, rekao je predsednik Srbije.

Foto: TANJUG / PREDSEDNISTVO RS

On je ponovio da je od velikog značaja i, zato žele da pokušaju, da formiraju što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubedljivo veće privlačenje investicija.

To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obe zemlje, što će važiti i obrnuto.

“To je od ogromnog znaačaja za sve naše zemlje koje imaju problem sa tržištem rada i tek ćese suočiti sa problemima”, rekao je Vučić i dodao da bi takvo jedinstveno tržište rada bilo mnogo privlačnije nego što je svako pojedinačno.

On je najavio da će Vlada Srbije u ponedeljak doneti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar