Svečanost povodom formiranja 63. padobranske brigade i 72. za specijalne operacije

U pančevačkoj kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu danas je održana svečanost

Aleksandar Vulin
TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE

U pančevačkoj kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu danas je održana svečanost povodom saopštavanja odluke ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o organizacionim promenama u Specijalnoj brigadi i formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Danas ispunjavamo naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da najbolji i budu najbolji, ali da budu sačuvani i opremljeni, naoružani i sigurni u sebe. Takođe, da najbolji moraju imati priliku da čuvaju svoj narod, ali i da se usavršavaju, obučavaju i napreduju do najviših činova u jedinicama koje su sami odabrali, ali koje su i njih odabrale”, rekao je ministar Vulin.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA

On je podsetio da je “poruka vrhovnog komandanta da Vojska Srbije, što bude bila jača i silnija, to će i mir biti dugotrajniji i sigurniji”.

“Danas ispravljamo nepravdu prema onima koji su ginuli, ali i prema onima koje su ti heroji sačuvali, kao i prema pripadnicima koji su nosili slavna imena naših brigada – jer nije na herojskim brigadama da postanu manje, da se zaborave i nestanu, već da se usprave, ojačaju i da pokažu da su vredne onih što su bili pre njih. I ne vraćam ja vama danas čast, jer je niste izgubili sudarajući se sa velikim i najvećima, niti hrabrost, jer vam nikada nije manjkala, ali vam ne vraćam ni ime, jer ste ga sačuvali i oteli, uprkos onima koji su hteli da vas umanje i zaborave”, istakao je ministar.

Ministar Vulin je poručio da će nad njima biti samo Srbija, zbog koje postoje, žive i zbog koje su tako izuzetni.

“Prošla su vremena neslobode, u kojima smo se stideli onih koji su nas branili, i u kojima su drugi odlučivali umesto nas. Još jednom smo izborili slobodu, a svako ko je prijatelj našeg naroda biće ponosan i srećan što su se vratile dve slavne, najhrabrije pobedničke ratne brigade. A oni koji ne misle dobro srpskom narodu i našoj državi, moraće još jednom da razmisle ako ikada više budu pomislili da treba da ugroze naš narod i našu zemlju”, rekao je ministar odbrane Aleksadar Vulin.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA

Načelnik Generaštaba VS Milan Mojsilović naglasio je da mu je posebno drago što ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.

“Specijalna brigada se, prateći savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, menja i reformiše da bi u skladu s najboljim svetskim standardima, specijalne jedinice Vojske Srbije mogle efikasno odgovoriti bezbednosnim izazovima i ispuniti svoju osnovnu ulogu”, rekao je general Mojsilović.

On je podsetio da je odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama.

Istakao je a se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom, čime će biti „ispravljena istorijska nepravda“ kada su te jedinice bile ukinute.

General Mojsilović poručio je i da su predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije i ministar odbrane tokom prethodnog perioda posebno posvetili pažnju opremanju Specijalne brigade najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i da će se to nastaviti i u narednom periodu.

Komandant Specijalne brigade, brigadni general Miroslav Talijan, istakao je da se danas “stvaraju dva tela, s jednom dušom”.

“Mladost, ali i iskustvo, znanje, hrabrost, disciplina i dokazani patriotizam naših pripadnika, doprineće da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada budu visoko profesionalne, borbeno efikasne i posvećene u izvršavanju svojih zadataka, a naše vojno i državno rukovodstvo očekuje da ostanemo dostojni imena ovih herojskih i ratnih jedinica”, rekao je general Talijan.

Svečanosti u kasarni “Rastko Nemanjić” prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za ljudske resurse, brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, brigadni general Miroljub Čupić, i načelnik Uprave Vojne policije, brigadni general Rajko Milovanović.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar