Haradinaj: Kosovu ne treba “mini-Šengen” sa Srbijom na čelu

Ocenio da je cela ideja te regionalne inicijative da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije

Ramuš Haradinaj
Youtube printscreen

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da “Kosovu ne treba ”mini-Šengen” sa Srbijom na čelu” i ocenio da je cela ideja te regionalne inicijative da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, prenosi Koha ditore.

Haradinaj je, na dan kada se u Tirani održava treći sastanak lidera Zapadnog Balkana, rekao da će Priština otvoriti vrata “bilateralnim i trilateralnim sastancima” kada Beograd prizna nezavisost Kosova, prenosi Kosovo onlajn. 

Podsetivši da je Priština potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Haradinaj je ocenio da joj ne treba “mini-Šengen”. 

Govoreći o sastanku lidera Albanije, Srbije i Severne Makeodnije u Tirani, on je rekao da je albanski premijer Edi Rama “njegov brat”, ali da se Rama, za razliku od njega, nije bunio protiv podele Kosova.

“Kao što znate, Trepča je sada kosovska, niko se više ne spori s nama oko toga i da li ste čuli da neko govori da je Trepča nečija osim kosovska, dogodila se energetska nezavisnost, tako da smo sada mogli da potpišemo ugovorne odnose sa Albanijom za ujedinjenje tržišta, imamo vojsku i da, imamo takse, ali one su protivrednost za priznavanje”, rekao je Haradinaj.

 

Rama: Neistinite tvrdnje Haradinaja o “mini-Šengenu” i taksama

 

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je neistinita izjava odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je cilj uspostavljanja “mini-Šengena” ukidanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije i BiH, prenosi Gazeta Ekspres. 

“Ne razumem da li to čini nesvesno ili namerno”, rekao je Rama na konferenciji za štampu posle trećeg sastanka lidera Zapadnog Balkana u Tirani, a prenosi Kosovo onlajn. 

On je naglasio da potencijalni sporazumi u okviru “mini-Šengena” ne mogu imati implikacije i ne nameću obaveze državama. 

Albanski premijer ocenio je i da je neshvatljivo zašto Priština ne učestvuje u ovoj inicijativi. 

Haradinaj je prethodno rekao da “Kosovu ne treba ”mini-Šengen” sa Srbijom na čelu” i ocenio da je cela ideja te regionalne inicijative da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar