Od zagađenog vazduha nam preti još jedna opasnost!

Iako naučnici veruju da je ta pretpostavka verovatna, teško je dokazati

magla
Pixabay

U sredinama gde postoji zagađen vazduh povećana je stopa depresije i samoubistva, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu “Invajarmental helf perspektivs”.

Postoji pretpostavka da izlaganje zagađenom vazduhu izaziva slučajeve depresije, navedeno je u istraživanju.

Iako naučnici veruju da je ta pretpostavka verovatna, teško je dokazati, preneo je “Gardijan”.

Zagađenje koje je analizirano u studiji odnosi se na zagađenja nastala sagorevanjem fosilnih goriva u vozilima, kućma i industriji. 

Istraživači su naveli da novi dokazi povećavaju pozive na borbu protiv onoga što Svetska zdravstvena organizacija naziva “tihom vanrednom zdravstvenom situacijom ” zbog zagađenog vazduha.

“Pokazali smo da zagađenje vazduha može da nanese značajnu štetu našem mentalnom zdravlju, zbog čega bi vazduh koji udišemo pod hitno trebalo da učinimo čistijim”, izjavila je Izobel Brajtvajt sa Univerzitetskog londonskog koledža (UCL), koja je vodila istraživanje.

Ispunjavanje granica EU moglo bi da donese velike rezultate, rekla je ona. 

“Mogli biste da sprečite oko 15 odsto depresije, pod pretpostavkom da postoji uzročno-posledična veza. To bi bio vrlo veliki uticaj, jer je depresija vrlo česta bolest i sve se više povećava”, navela je ona. 

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, više od 264 miliona ljudi boluje od depresije.

“Znamo da najfinije čestice iz prljavog vazduha mogu doći do mozga i krvotokom i kroz nos, a zagađenje vazduha je povezano sa povećanom upalom mozga, oštećenjem nervnih ćelija i stvaranju hormona stresa, koji su povezani sa lošim mentalnim zdravljem”, rekla je Brajtvajtova.

Prema rečima Džozefa Hejsa, takođe sa UCL-a, koji je bio deo istraživackog tima, izuzetno su sugestivni dokazi da zagađenje vazduha povećava rizik za mentalno zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Invajarmental helf perspektivs” koristilo je stroge kriterijume za odabir i objedinjavanje podataka iz 16 zemalja objavljenih do 2017. godine.

Ono je otkrilo snažnu statističku vezu između toksičnog vazduha i depresije i samoubistva. 

Tome u prilog idu nedavna istraživanja, uključujući studije koje su zagadenje vazduha povezivale sa izuzetno visokim stopama smrtnosti kod osoba sa mentalnim poremećajima i četvorostrukim rizikom od depresije kod tinejdžera.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar