Dome slatki, reciklirani dome

Ana Brnabic
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Od davnina se reciklirani materijali, poput drveta, cigle ili pločica, koriste za izgradnju kuća, a novo doba donosi i nove sirovine. Istraživači iz Španije i Italije, okupljeni oko projekta RE4, idu korak dalje – razvijaju nove materijale od otpada, koji bi inače završili na deponiji.

Stručnjaci koji rade na ovom projektu nadaju se da će jednog dana biti u stanju da naprave čitava održiva naselja od recikliranih materijala.

Cačinjene su od cementa i peska, a veoma su jake

Cačinjene su od cementa i peska, a veoma su jake

Tokom perioda od četiri meseca, naučnici će upoređivati dve zgrade – jednu sagrađenu od savremenih materijala i drugu od recikliranih materijala.

Suštinski, reč je o projektu koji bi mogao značajno da pomeri granice kada je reč o nivou energetske efikasnosti i trajnosti.

Da bi napravili 80% građevinskih konstrukcija od recikliranih materijala, članovi ovog istraživačkog tima morali su da stvore nove materijale.

Reciklirani agregati korišćeni su za proizvodnju svih komponenti i materijala, uključujući i ploče koje se koriste u izgradnji kuća.

Njihov sastav je veoma jednostavan. Cačinjene su od cementa i peska, a veoma su jake.

Reciklirana plastika i drvo su vrlo lagani i koriste se kao komponente za pravljenje lakih betona.

Veoma korisni su i već korišćeni komadi drveta koji su u projektu korišćeni za pravljenje izolacionih drvenih ploča.

Stvaranje recikliranih materijala samo naizgled deluje jednostavno, ali nije tako, zbog prirode građevinskog otpada.

Glavni problem predstavlja odvajanje materijala. Zbog mešanja građevinskog i otpadnog materijala neophodne su klasifikacija i separacija.

Partneri RE4 projekta iz Italije patentirali su novi sistem koji koristi multispektralnu kameru i veštačku inteligenciju za identifikaciju različitih materijala i proces razdvajanja.

Ideja je da se ovakav sistem postavi na gradilištima gde bi imao primarnu primenu.

Očigledno je da postoje veliki problemi i da ceo sistem treba da se unapredi, ali sasvim je izvesno da smo na pragu novog doba, doba koje donosi reciklirane materijale kao sasvim korisne elemente čak i u izgradnji stambenih prostora.

Da li materijali nastali reciklažom mogu da imaju negativne posledice na zdravlje ljudi koji bi živeli u objektima napravljenim od tih sirovina, za sada je potuno neistraženo. 

Izvor: Nedefinisan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar