Ideja programera koja bi mogla da promeni modnu industriju dolazi iz Srbije

Vrednost izvoza IT sektora, navode nadležni, premašiće za minulu godinu 1,4 milijardi evra

Startup
TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Srpska IT industrija, čiji najznačajni deo čine tehnološka startap preduzeća, ojačala je svoju poziciju na domaćem i međunarodnom tržištu i postala jedan od glavnih stubova domaće ekonomije.

U 2019. godini dogodilo se nekoliko važnih stvari za domaću inovativnu zajednicu, kažu predstavnici srpske startap scene.

Srbija je stavljena na globalnu StartupBlink mapu, završene su ali i započete “milionske” akvizicije domaćih tehnoloških preduzeća od strane svetskih giganata, Srbija je od oktobra 2019. među zemljama u kojima je dostupan Google Play Merchant nalog,otvaraju se inovacioni centri…

“Deset godina unazad startapi u Srbiji su sve bolji, ima ih sve više i dobijaju sve više investicija”, kaže Zoja Kukić iz Inicijative digitalna Srbija.

Kada se danas pogleda svetska startap mapa, između Tel Aviva u Izraelu i Estonije, nalaze se samo Beograd i Novi Sad.

Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

“I to je jedina tačka u širem regionu koja svetli, a investitori i različite organizacije daju podršku startapima jer vide da se u Srbiji dešava nešto veoma značajno”.

Vrednost izvoza IT sektora, navode nadležni, premašiće za minulu godinu 1,4 milijardi evra.

Prema izveštaju globalne kompanije Startup Genome, koja sarađuje sa više od 300 startap zajednica u svetu, Srbija beleži najveći rast registrovanih inovativnih preduzeća u svetu, a procene su da u zemlji u ovom momentu radi između 200 i 400 novoregistrovanih startapa, najviše u Novom Sadu i Beogradu, ali i Nišu, Subotici, Zrenjaninu…

Srpska gejming industrija, na primer, kao i naši “blokčejn” stručnjaci, već su prepoznati u međunarodnim okvirima.

Da bi se ubrzao razvoj ovog sektora i oslobodio sav potencijal koji u sebi nosi neophodno je, kažu, dodatno menjati zakone, obezbediti lakši pristup novcu i više ulagati u obrazovanje IT stručnjaka.

Najveći izazov za državu u 2020. godini je pitanje kako obezbediti dodatne podsticaje i zadržati IT stručnjake u zemlji, smatra osnivač i generalni direktor Startit-a Vukašin Stojkov.

Poznati internet preduzetnik i idejni tvorac brojnih startap projekata Rade Joksimović ukazuje da kada je on pokretao svoj prvi startap sa 19 godina, koji je dve godine kasnije prodao za šestocifren iznos, tada prava startap scena u Srbiji gotovo da nije postojala.

“Problem je što je pristup kapitalu u Srbiji poprilično ograničen kada su startapi u pitanju zbog čega je neophodno da se država dodatno angažuje i obezbedi podsticaje tehnološkim inovacionim fondovima da dođu u Srbiju”, smatra Joksimović.

Da je uspeh srpskih firmi u međunarodnim okvirima moguć, pokazuje i primer Saše Popovića i njegovog poslovnog partnera Vladana Ostojića koji danas vode novosadsku kompaniju “Vega IT Sourcing”, koja zapošljava 200 IT stručnjaka.

Savetuje mlade startape da pre nego što krenu u potragu za investitorima “izbace” svoju ideju na tržište i tako provere njenu vrednost.

Na fakultetima danas mlade ne uče kako da prodaju svoj proizvod ili uslugu, i kako da se obrate investitorima.

Ali, dobru ideju, koju je prethodno prepoznalo i ocenilo tržište, podržaće i srpski “biznis anđeli” dodaje Popović, čija kompanija kroz Inicijativu digitalna Srbija, pomaže razvoj domaćih startapa.

Jedna od ideja koja bi mogla da promeni globalnu modnu industriju dolazi iz Srbije, a u pitanju je projekat na kojem radi tim programera Milana Krstić koosnivača firme Cacotec.

Želja njegovog tima je da se umesto “etiketa” sa podacima koje se nalaze na svakom komadu odeće, nađe čip koji će moći da se očita mobilnim telefonom i tako sazna zemlja porekla, sastav materijala…

Potpunim uklanjanjem traka sa podacima o proizvođaču sa unutrašnje strane odeće, globalna modna industrija kao jedan od najvećih svetskih zagađivača, uštedela bi ogromnu količinu novca koje daje za proizvodnju ovih etiketa.

Samo u toku jedne godine, navodi Krstić, proizvede se toliko traka da bi njima mogla 13 puta da se obmota planeta.

Ideja u Srbiji ne manjka, spremnost države da ih podrži je i u agendi vlade,a u 2020. srpska start ap zajednica očekuje lakši pristup kapitalu.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar