Ambasada Nemačke uvela nove termine viziranja, prednost imaju oni sa nostrifikovanom diplomom

ove kategorije za termine viziranja za one koji žele da rade u toj najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji

Pasoš
Pixabay

Kvalifikovani vozači, tehničari, majstori ali i stručnjaci za negu, koji imaju nostrifikovane diplome, u narednom periodu najbrže će dolaziti do viza za Nemačku. Naime, Ambasada Nemačke u Beogradu otvorila je nove kategorije za termine viziranja za one koji žele da rade u toj najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji, ali i za njihove porodice, piše Blic Biznis.

Kako je potvrđeno za “Blic Biznis” u Ambasadi Nemačke, prednost prilikom dodele termina za viziranje imaju građani koji podnose zahteve za vizu, a koji su već pribavili rešenje o istovetnosti diplome, tačnije oni koji su već nostrifikovali diplome o stečenom stručnom obrazovanju, u skladu sa Nacionalnim okvirom kvalifikacija 3-5.

Nakon objava da će novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačkoj, čija primena počinje od 1. marta 2020. godine, olakšati građanima Srbije da se zaposle u toj zemlji, nemačka ambasada u Beogradu objavila je da nastoji da smanji vreme čekanja viza za kvalifikovanu stručnu radnu snagu.

Na koga se posebni termini zapravo odnose?

Iz Ambasade ističu da se ovo odnosi na tehničare/majstore/polire, koji imaju nostrifikovanu diplomu. Zatim na profesionalne vozače koji imaju saglasnost Centralne službe za upućivanje na rad u inostranstvu, odnosno dozvolu za tržište rada, kao i za stručnjake za negu koji takođe imaju rešenje o istovetnosti diplome i za stručnjake za negu koji imaju saglasnost u skladu sa članom 17. a Zakona o boravku.

Brži dolazak do vize moguć je i za supružnike koji planiraju da se pridruže svojim partnerima u Nemačkoj, a koji već ima kvalifikaciju.

“Ukoliko spadate u neku od tih navedenih kategorija i već imate zakazan termin za koji ste aplicirali pre uspostavljanja ovih novih kategorija, neophodno je da zamenite svoj termin”, navode u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

Objašnjavaju da je to moguće uraditi tako što ćete stornirati svoju registraciju u mejlu kojim je potvrđen vaš upit za termin, a zatim se registrovati ponovo za adekvatnu kategoriju. Trebalo bi, kako dodaju, da dobijete potvrdu o izvršenoj registraciji.

Ukida se ispit prednosti

Jedna od novina koju donosi novi Zakon je i ukidanje ispita prednosti, što podrazumeva da se pre svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar. Time će već za pola godine građanima zapadnog Balkana biti olakšano zapošljavanje u Nemačkoj.

S obzirom na nisku stopu nezaposlenosti, rezidencijalni test rada više neće biti potreban za kvalifikovana zanimanja, ali će se i dalje primenjivati za pristup profesionalnoj obuci.

Novi Zakon ne nudi nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima

Novi zakon ne nudi nikakve nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima da dobiju pristup tržištu rada u Nemačkoj. Međutim, pod određenim uslovima, IT stručnjaci mogu dobiti pristup tržištu rada bez formalne kvalifikacije, ukoliko recimo imaju pet godina radnog iskustva, kao i kandidati koji su regrutovani uz pomoć Savezne agencije za zapošljavanje.

Međutim, samo priznavanje profesionalnih kvalifikacija nije dovoljno ako želite da radite u Nemačkoj. Da biste dobili dozvolu boravka sa dozvolom za rad, moraćete da ispunite niz dodatnih kriterijuma. Odluka o dodeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji.

Takođe, svi stranci koji podnesu zahtev za vizu da bi tražili ili se uključili u posao ili obuku u Nemačkoj, moraće da dokažu da mogu izdržavati sebe i članove porodice bez pristupa javnim sredstvima.

Uslovi za kvalifikovane radnike koji imaju preko 45 godina su drugačiji.

Izvor: Blic

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar