Počela rasprava o opozivu Trampa

Šest sati predviđenih za raspravu biće podeljeni podjednako demokratama i republikancima

Vasington
AP/Julio Cortez

Debata o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa počela je danas obraćanjem predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a šest sati predviđenih za raspravu biće podeljeni pođednako demokratama i republikancima.

Foto: Tanjug/House Television via AP

Predstavnički dom prethodno je usvojio pravila koja regulišu raspravu o dva člana opoziva.

Ako Predstavnički dom do kraja dana izglasa opoziv Donalda Trampa, on će time postati treći američki predsednik u 245 godina dugoj istoriji zemlje koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa položaja, prenosi Glas Amerike.

Predstavnici u Kongresu sastali su se u 9 sati ujutru po lokalnom vremenu i trebalo je da glasaju o pravilima debate koja je u utorak uveče usvojio Administrativni odbor.

Republikanska manjina je predložila da se sednica odloži, pa je izjašnjavanje o tom predlogu pomerilo i planirani dnevni red. Taj predlog nije usvojen, kao ni predložena rezolucija republikanca u kojoj su konstatovali da demokrate krše pravila Presdstavničkog doma.

Prema pravilima koja su određena u utorak, Predstavnički dom će raspravljati o dva osnova za opoziv Trampa – zloupotrebi položaja, tako što je tražio ukrajinsko mešanje u izbore 2020. godine i opstrukciji Kongresa, tako što je ignorisao obavezujuće zahteve kongresnih odbora da članovi njegove administracije svedoče ili predaju dokumenta neophodna u istrazi.

Glasanje o opozivu očekuje se večeras po lokalnom vremenu, otprilike u isto vreme kada će predsednik Tramp govoriti na skupu u saveznoj državi Mičigen, u okviru svoje kampanje za reizbor.

Foto: Tanjug/AP/Matt Rourke

Predsednik SAD je od jutros aktivan na Tviteru, nekoliko puta je citirao izjave republikanaca iz Kongresa ili retvitovao njihove objave – u kojima se kritikuje proces opoziva.

S obzirom na to da demokrate kontrolišu Predstavnički dom, očekuje se da će predlog opoziva biti usvojen, uprkos protivljenju manjinskih republikanaca. 

Suđenje u Senatu, koje se očekuje u januaru, biće potpuno druga priča, s obzirom da to telo kontrolišu republikanci, a za osudu i smenu predsednika neophodna je dvotrećinska većina. Stoga je prilično izvesno da će Tramp ostati predsednik.

Pre današnjeg glasanja, Tramp je u nizu tvitova kritikovao istrage protiv sebe i ponovio da “nije uradio ništa pogrešno”.

“Nisam zabrinut!” napisao je američki predsednik.


Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar