Džoana K. Rouling javno podržala ženu koja ne poštuje transrodna prava

Poznata spisateljica prekinula ćutanje na Twitteru i izazvala lavinu komentara

Džoana Rouling
Tanjug/Evan Agostini/Invision/AP

Britanska spisateljica Džoana K. Rouling, koja, prema pisanju Forbsa zarađuje 180 dolara po minutu, nakon više od mesec dana odsustva s društvene mreže Twitter, postavila je tvit podrške Maji Forstejter koja je dobila otkaz zato što je koristila “uvredljivi i isključivi jezik” na Twitteru, piše Guardian.


Maja je na sudu optužena daje retvitovala transfobični materijal, uključujući komentar da je “nepravedno i nebezbedno da se trans žene takmiče u ženskom sportu“.   

Džejms Tajler, glavni sudija, zaključio je da Maja Forstejter nema pravo da ignoriše ili negira zakonska prava trans osoba i rekao je da su njeni tvitovi “nespojivi sa ljudskim dostojanstvom i osnovnim pravima drugih”.  

Džoana K. Rouling je ranije kritikovana jer je lajkovala tvit koji je trans žene nazvao “muškarcima u haljinama”. Njen PR je kasnije izjavio da se to desilo jer je spisateljica kupila novi telefon s kojim se još ne snalazi. Ipak, u slučaju Maje Forester Roulingova je pred svojih 14,8 miliona pratilaca javno istupila i nedvosmisleno dala podršku Maji Forstejter.

Jedno je sigurno – na internetu se sve posmatra i sve beleži, a vi vidite koliko ste spremni da se suočite s tim da vam neko prati i premerava svaki korak.


 

Izvor: Objektiv/Guardian

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar