“Ko god pobedi, čestitaćemo”

Ovo je i prvo gostovanje predsednika nakon povratka iz Tirane

Beograd
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija, ko god da pobedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobedniku i gledati da radi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako toga ne bude, čuvaćemo mir i stabilnost.

Vučić je, u emisiji „Stav” na TV O2, rekao da je pratio izbore u Hrvatskoj i da je za razliku od drugih nešto bolje prognozirao ishod, te da je i drugačije doživeo završnu debatu.

Kazao je da je mislio da će Zoran Milanović pobediti u prvom krugu, a da je Miroslavu Škoru trebalo, de fakto, još tri dana kampanje da uđe u drugi krug i postane predsednik.

Ukazao je da se u Hrvatsko povukla priča kako je Škoro bio najlošiji u finalnom sučeljavanju, sa čim, kako je dodao, se ne slaže, što ne znači da mu se sviđaju Škorovi stavovi, naprotiv.

„To je čovek koji bi vodio najgoru politiku prema Srbiji, koji bi pokušao da opravda Jasenovac, koji bi pustio Merčepa na slobodu, i koji se hvali ustaškim pozdravom. „Za dom spremni””, objasnio je Vučić.

Naveo je da je Škoro odlično ušao u debatu, a da je najbolji na kraju bio Milanović, te da su istraživanja pokazala da nisu dobro razumeli to i reagovali na pritisak koji su kreirali mediji bliski nekim strankama.

„Smejao sam se tome. Spustili su Škora na 19 odsto, a on je dobio 25 procenata. To nije greška, jer takva razlika u istraživanju ne može biti greška. Škoro nije u pravom trenutku krenuo u finiš kampanje, da je ranije krenuo postao bi predsednik. To za nas ne bi bila sjajna vest”; naglasio je Vučić.

Upitan šta bi za Srbiju bilo bolje – pobeda Milanovića ili Kolinde Grabar-Kitarović – Vučić je objasnio da šta god bi rekao to bi pomoglo onom drugom, jer bi rekli da Vučić navija za nekog i time bi drugi dobio vetar u leđa.

Na pitanje o njegovom odnosu prema Milanoviću, koji je bio premijer Hrvatske, rekao je da šta god mislili jedan od drugom, dve zemlje će morati da poprave odnose u budućnosti.

„Ne mislim o njemu ništa ni gore, ni bolje. Naš posao je da sarađujemo sa Hrvatskom”, kazao je Vučić.

Na podsećanje da je Milanović 2015. uveo Srbiji sankcije on je rekao da je zbog toga zahvalan nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i Elmaru Broku, jer da nije bilo njih ko zna kako bi se završilo.

„Uveli su nam sankcioje i zabranili ulaz naše robe u Hrvatsku, jer su se suočili sa prvim migrantima. Oni su ugledali prve migrante i kazali „šaljite ih u Mađarsku”. Merkelova nas je spasila ozbiljnih posledica neodgovornog ponašanja”, podvukao je on.

Osvrnuvši se na posetu Hrvatskoj 2018. Vučić je rekao da ne veruje u priču da je tada ođednom, zbog izbora, došlo do antisrpske histerije.

„Ne treba da govorim da su njihovim građanima Srbi najmanje popularni, a slično je u Srbiji sa Hrvatima, čime ne moramo da se ponosimo“, rekao je on.

Vučić je preneo da je tada osetio tu atmosferu i kazao da se ne pamti da je negde bilo toliko teško i histerije kao u Vrginmostu.

Ukazao je da je video strah kod ljudi, koje je posetio u selu pored Vrginmosta, koji su spustili roletne na svojoj kući iz straha od prisluškivanja.

„Video sam kod mnogih porodica strah. Bilo je dobro što su Milroad Pupovac i Srpsko nacionalno veće organizovali skup gde se pevalo „Bože pravde“ pored hrvatske himne. Kod dela novinara videlo se da ne postoji želja da se priča o budućnosti, već da se govori o prošlosti, za koju misle da im odgovara. Nikada nisu dovodili nikog ko bi rekao iz drugačijeg ugla, a ja sam se samo borio za Srbiju i Srbe i nisam prelazio granice pristojnosti“, objasnio je on.

Rekao je da Srbija ćuti, jer i dalje u Hrvatskoj, prema zvaničnim pdoacima ima 184.000 Srba, a ima ih više od 200.000.

„Kada god bismo mi jako odgovorili, dovodili bi njihovu poziciju u pitanje“, naglasio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar