Stanovi za 16 izbegličkih porodica u Mionici

Donacija Regionalnog stambenog programa

Stanovi
TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova

Izbegličkim porodicama sa prostora bivše Jugoslavije danas je uručeno 16 ključeva od stanova u Mionici, a u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Stanovi u Mionici deo su Potprojekta 5, čija vrednost iznosi 52 miliona evra, od čega je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalni doprinos.

Uručenju ključeva, između ostalih, prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, kazao je da su u okviru Potprojekta 5 dodeljeni i paketi građevinskog materijala izbegličkim porodicama u Subotici, Inđiji, Staroj Pazovi i u Bečeju.

“Kupili smo 30 seoskih kuća u Somboru, 21 seosku kuću u Baču i 5 u Knjaževcu, a u Ubu su useljene porodice u 20 stambenih jedinica. Posebno bih istakao da je 20. juna prošle godine, kada smo obeležavali Svetski dan izbeglica, 270 porodica dobilo nove stanove u Kamendinu, u Zemun Polju”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to nije kraj jer je u okviru Potprojekta 5 planirano useljenje u ukupno 1.847 stambenih jedinica, u 25 lokalnih samouprava.

Dačić navodi da je Regionalni stambeni program jedan izuzetan projekat, i zahvalio Evropskoj uniji, koja je jedan od navećih donatora, Banci za razvoj Saveta Evrope, UNHCR-u i OEBS-u na doprinosu za njegovu realizaciju.

“U Srbiji je do sada useljeno više od 4.000 stambenih jedinica, a predviđeno je da to pravo ostvari ukupno 7.000 porodica, što je značajno dostignuće”, rekao je Dačić.

Istakao je da je obaveza države da pomaže i bude podrška svim pripadnicima našeg naroda, a posebno onima koji su se, kaže, ne svojom krivicom, našli u veoma teškim i tragičnim životnim okolnostima.

Foto: TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova

“Činjenica da dodeljujemo ključeve 16 stanova za izbegle sa prostora bivše Jugoslavije dodatno će obogatiti ovaj period slavlja i dočeka Nove godine, a posebno me raduje što će neki od vas Božić i Srpsku Novu godinu proslaviti u novim domovima”, rekao je Dačić.

Uručenju ključeva prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, zamenik šefa Misije OEBS-a Džozef Melot, direktor Jedinice za upravljanje projektima Dušan Kovačević, predsednik opštine Mionica Boban Janković…

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar