Posao rekonstrukcije zgrade Železničke stanice dodeljen bez tendera, razlog “hitnost”

Posao restauracije zgrade stare Železničke stanice u Beogradu, u pregovaračkom postupku bez tendera, dobio je konzorcijum dve firme -Koto i ALP inženjering iz Beograda. Republička Direkcija za imovinu je izbegla tender pozivajući se na hitnost postupka zbog vremenskih prilika i nabavke materijala. Prema ugovoru koji je sa ovom grupom izvođača potpisan 30. avgusta ove godine, radovi vredni dva miliona evra bez PDV-a, trebalo bi da budu završeni najkasnije do 5. februara 2020. godine.

 

 

Pre nego što je posao restauracije i dekorativnog osvetljenja zgrade nekadašnje Železničke stanice dodelila konzorcijumu pomenute dve kompanije, Direkcija za imovinu zatražila je saglasnost od Uprave za javne nabavke da sprovede pregovarački postupak, a ne tender, što je i zakonom predviđeni postupak.

Direkcija se pozvala na mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koje je izradilo tehničku dokumentaciju i projekat, i JKP Javno osvetljenje, koja su, kako piše u zahtevu, navela da se radovi na restauraciji zgrade moraju završiti dok su povoljne vremenske prilike. Takođe, kako se dalje navodi, hitnost je neophodna i zbog nabavke odgovarajućeg materijala, što zahteva duži vremenski period.

Uprava za javne nabavke je na osnovu navedenog u zahtevu Direkcije za imovinu odobrila primenu pregovaračkog postupka.U zahtevu Direkcije piše i da su sredstva za restauraciju fasade i dekorativno osvetljenje bivše zgrade Železničke stanice obezbeđena iz tekućih budžetskih rezervi.

“Iz okolnosti da je naručiocu (Direkciji za imovinu) Zaključkom Vlade data saglasnost da vrši investitorska prava i obaveze i obavlja stručne i druge poslove na izvođenju radova na restauraciji fasade i dekorativnom osvetljenju zgrade Železničke stanice u Beogradu, kao i da su sredstva za finansiranje predmetnih radova obezbeđena Rešenjem o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, proizlazi da naručilac nije bio u mogućnosti da ranije pokrene postupak javne nabavke predmetnih radova”, navela je između ostalog Uprava za javne nabavke.

U obrazloženju objavljenom na Portalu javnih nabavki navodi se i da je Direkcija dužna da “obezbedi konkurenciju pozivanjem više lica da učestvuju u postupku, da obezbedi da ugovorena cena ne bude veća od uporedive tržišne cene i da sa dužnom pažnjom proverava kvalitet predmeta javne nabavke”.

U ovom slučaju Direkcija je u pregovarački postupak pozvala samo dva preduzeća – Koto i Jadran. U obrazloženju odluke o dodeli ugovora firmi Koto između ostalog je navedeno i da Jadran nije dostavio traženu dokumentaciju te da nije ispunio potrebne kriterijume za učešće u pregovaračkom postupku.

Izvor: Nedefinisan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar