Miodrag Linta za Objektiv: Crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti još jedan dokaz antisrpske politike

"Novi predsednik Hrvatske je šovinista, a vlada u Sarajevu daje skandalozne i neprijateljske izjave o Kosovu"

Miodrag Linta
Printscreen/You Tube

O aktuelnim odnosima sa Crnom Gorom, Hrvatskom i BiH, eksluzivno za Objektiv razgovarali smo sa Miodragom Lintom, predsednikom Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

 Šta mislite o donošenju spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ?

Tragična je činjenica da je vlast odlučila da jedan od najvažnijih zakona za jednu državu donese bez dijaloga i dogovora sa svim crkvama i verskim zajednicima a posebno sa većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom.  Usvajanjem ovakvog antievropskog zakona, crnogorska vlast je poslala poruku da ima nerazumnu potrebu da drži građane u stalnoj napetosti, da širi nepoverenje i da produbljuje podele u Crnoj Gori što može da ima nesagledive posledice po mir i stabilnost. Podržavam  građane Crne Gore koji danima mirno i dostojanstveno protestuju protiv anticivlizacijskog zakona o slobodi veroispovesti, ali je važno da građani tokom okupljanja i protesnih šetnji ne nasedaju na provokacije od strane ubačenih pojedinaca i grupa čiji je zadatak da za račun svojih nalogodavaca izazivaju incidente i prave haos.

Foto: Printscreen/Youtube

Kako bi vlast u Crnoj Gori mogla da pokrene dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom kada se situacija zaoštrava a protesti traju već danima?

Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore ali ima obavezu da brine o Srbima gde god oni živeli a posebno o pripadnicima srpskog naroda čija su nacionalna i ljudska prava ugrožena. Crnogorski pokret licemerno ćuti na nespornu  činjenicu da režim Mila Đukanovića sprovodi sistematsku diskriminaciju srpskog naroda posebno od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine. Krajnji cilj te antisrpske politike jeste asimilacija Srba i njihovo pretvaranje u nacionalne Crnogorce. Skandalozna je i srbomrzačku izjava Crnogorskog pokreta da najavljeni dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Badnji dan u Crnu Goru, ima za cilj da dodatno zaoštri situaciju u Crnoj Gori. Njima se  stalno priviđaju tobože velikosrpske namere i zbog toga izmišljaju priče o otvorenoj agresiji,  potencijalnim sukobima i izazivanju haosa u Crnoj Gori. Srbija ne treba da obraća pažnju na navedene nerazumne napade iz Podgorice, već treba da vodi posebnu pažnju o srpskom narodu u Crnoj Gori i da upozna međunarodnu zajednicu o njegovom teškom i obespravljenom položaju.

Foto: Printscreen/Youtube

Kako komentarišete napade Demokratske partije socijalista na čijem je čelu Milo Đukanović da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić meša u unutrašnja pitanja Crne Gore?

Srbija poštuje teritorijalni integritet Crne Gore ali ima obavezu da brine o srpskom narodu koji je diskriminisan i obespravljen od strane antisrpskog režima Mila Đukanovića. U Crnoj Gori se progoni Srpska pravoslavna crkva, srpski narod, srpski jezik, ćirilica a iz školskih udžbenika izbacuju se velikani srpske književnosti. Ćirilica se namerno izbacuje iz škola čime se krši član 13. Ustava Crne Gore u kome piše da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. Iz Ustava Crne Gore koji je usvojen 2007. godine izbačen je srpski jezik kao službeni jezik iako se, prema popisu stanovništva iz 2003. godine, čak 63,5 posto stanovništva Crne Gore izjasnilo da govori srpski jezik a svega 21,5 posto da govori crnogorski jezik. Demokratska partija socijalista iznosi apsolutnu izmišljotinu da je Zakon o slobodi veroispovesti samo povod za anticrnogorsku kampanju koja ima za cilj tobože izazivanje nereda i sukoba u Crnoj Gori. Jasno je da je u pitanju jedan u nizu dokaza antisrpske politike vladajuće partije u Crnoj Gori.

Foto: Printscreen/Youtube

Šta srpskoj zajednici donosi pobeda Zorana Milanovića za novog predsednika Hrvatske?

Zoran Milanović je šovinista i srbomrzac, kao i Kolinda Grabar Kitarović, jer je, između ostalog, javno izjavio da je ratni zločinac Franjo Tuđman bio u pravu u bitnim stvarima. To znači da Zoran Milanović pozitivno ocenjuje projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države i proterivanje pola miliona Srba sa svojih vekovnih područja a zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”, “Bljesak” i ostale naziva oslobodilačkim.  I Grabar Kitarović i Milanović zastupaju ustaški mit o tzv. velikosrpskoj agresiji odnosno da su Srbija i Srbi agresori a Hrvatska tobože žrtva agresije. Važno je naglasiti da ni Grabar Kitarović dok je bila predsednica, i ni Milanović, za vreme svog premijerskog mandata, nisu ništa učinili na rešavanju imovinskih i brojnih drugih problema srpskih povratnika, proteranih Srba i drugih oštećenih građana.

Šta biste rekli o tome da Hrvatska koja sada predsedava EU, traži od Srbije da mora da ispuni listu uslova u procesu pridruživanja Evropskoj uniji?

Odluka Hrvatske da definiše listu uslova za Srbiju u procesu pridruživanja EU predstavlja još jednu potvrdu antisrpske politike zvaničnog Zagreba. Jasno je da će Hrvatska šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom maksimalno iskoristiti da uslovljava Srbiju rešavanjem pitanja nestalih, granice, sukcesije, položaja hrvatske manjine u Srbiji, pitanja suđenja za ratne zločine, suočavanje sa prošlošću. S druge strane, Hrvatska je postala član Evropske unije a da prethodno nije rešila nijedno od navedenih pitanja.

Povodom nedavno održane skandalozne mise Anti Paveliću na 60. godišnjicu od njegove smrti, izjavili ste da je Hrvatska šovinistička država, kao i da se Katolička crkva nikada nije ogradila od ustaških zločina.

Hrvatska je pronacistička i šovinstička država jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Među njima je posebno porazno istraživanje zagrebačkog Instituta društvenih nauka iz 2015. godine prema koje čak 71 posto učenika završih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila nacistička i genocidna tvorevina već prava hrvatska država. Procesu rehabilitacije NDH i ustaštva u Hrvatskoj u velikoj meri pomaže i ćutanje Evropske unije i zapadnih sila iz svojih interesa. Hrvatska je lojalni član Evropke unije i NATO pakta i poslušno ispunjava sve naloge svojih mentora: uvela je sankcije Rusiji, priznala je lažnu državu Kosovo, prihvatila je lažnu optužbu o nepostojećem genocidu u Srebrenici.

Povodom predloga Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović, reagovali su dizanjem tenzija izjavivši da bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema BiH, i da je taj dokument izraz agresivne politike Srbije prema BiH. Kako Vi to tumačite?

To potvrđuje da su obojica neprijateljski orijentisani prema Srbiji i srpskom narodu. Jasno je da Džaferović, Komšić, Stranka demokratske akcije i mnogi drugi u Sarajevu ne mogu podneti što se u pomenutoj Strategiji Republika Srpska i njeno očuvanje definiše kao jedan od prioriteta spoljne politike Srbije. Džaferović i Komšić iznose niz najbrutalnijih laži da bi usvajanje Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije tobože značilo povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, narušavanje regionalnog mira i stabilnosti i kršenje Dejtonskog sporazuma. Srbija poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i snažno se zalaže da očuvanje i jačanje mira i stabilnosti u regionu. Nažalost, s druge strane Džaferović, Komšić, Bakir Izetbegović i drugi u Sarajevu ne poštuju teritorijani integritet Srbije jer u javnosti daju skandalozne i neprijateljske izjave da je za njih Kosovo nezavisna država, zaključuje Miodrag Linta u intervjuu za Objektiv.

Piše Snežana Đorđević

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar