Zakon će vas štititi od telefonskih poziva nasrtljivih prodavaca

Poseban registrar za one koji ne žele da telefonom dobijaju ponude trgovaca

Mobilni
Pixabay

Građani bi uskoro mogli biti zaštićeni od svakodnevnih poziva nastrljivih trgovaca koji nude svoje proizvode pozivima na fiksne i mobilne telefone, a to će, kako piše Blic, omogućiti novi zakon o zaštiti potrošača koji se očekuje do kraja godine.

Nacrt zakona je prosao javnu raspravu, sada se čeka da ga odobri vlada, zatim o njemu treba da odluče poslanici, a sve sto je tim zakonom predviđeno predstavlja istovremeno ujednjačavanje s evropskim zakonodavstvom, konkretno s onim što se nalazi u Poglavlju 28.

Zabranjeno će biti, kako predviđa nacrt zakona, da trgovci upućuju poruke ili pozove telefonom potrošačima koji su se upisali u registar potrošača kao oni koji ne žele da primaju pozive i poruke u okviru promocije i prodaje telefonom. Postupak upisa uređuje ministar, kao i uslove i način korišćenja registra.

Međutim, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača za Blic kaze da ce taj deo zakona biti regulisan podzakonskim aktima, koji jos nisu doneti i on ih ne očekuje u skorije vreme, sto znaci da ni lista upisa neće biti skoro formirana.

Zakon jos predviđa da Ratel vodi poseban registar u kojem bi trebalo da se nađu telefonski brojevi onih koji ne žele da telefonom dobijaju ponude trgovaca, a čime bi njihova privatnost bila zaštićena.

To takođe podrazumeva da prodavci pre nego što ukucaju nečiji telefon treba da provere da li je on u registru.

Zakon predviđa i rešavanje sporova između trgovaca i potrošača vansudskim poravnanjem.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar