Niško tužilaštvo na proveri: Ko je odavao informacije o uhapšenom silovatelju i Moniki?

Služba Poverenika do sada tri puta pokretala nadzor zbog curenja informacija iz istrage i svaki put je utvrđeno da su mediji izmišljali informacije

Potraga
MUP Srbije

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenula je inspekcijski nadzor u Višem javnom tužilaštvu u Nišu zbog navodnog curenja informacija iz istrage protiv Ninoslava Jovanovića, zvanog “malčanski berberin”, koji se sumnjiči za otmicu i silovanje Monike Karimanović u selu Suvi do, 20. decembra prošle godine.

“Ovlašćena lica službe Poverenika zadužena za inspekcijski nadzor upravo se nalaze u niškom tužilaštvu i proveravanju da li je bilo nekih nepravilnosti i kako su informacije iz istrage dospele u javnost”, precizirao je za Tanjug Poverenik Milan Marinović.

Ukoliko se utvrdi da su informacije, koje su objavljivali pojedini mediji, procurela iz tužilaštva postoje zakonske mogućnosti da se to sankcioniše, naveo je Marinović.

Ako se utvrdi da je izvršeno krivično delo, krivična prijava će biti podneta protiv konktretnog lica, mada može da se podnese i protiv NN lica, pa da tužilaštvo samo utvrđuje ko je izvršilac, naveo je Poverenik.

U pitanju je krivično delo “nevlašćeno prikupljanje podataka” koje glasi: “Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obraduju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni kazniće se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Pošto bi ovde moglo da se radi o službenom licu iz tužilaštva, njemu bi pretilo do tri godine zatvora.

Marinović je ukazao da ako se utvrdi da nije izvršneo krivično delo služba Poverenika može da izrekne tužilaštvu opomenu ili da izda neki nalog…

On je podsetio da je Služba Poverenika do sada tri puta pokretala nadzor zbog curenja informacija iz istrage u 2012, 2013. i 2014. godine, ali da je svaki put utvrđeno da su mediji izmišljali informacije.

Inspekcijski nadzor je već sporoveden povodom objavljivanja fotografije posle pronalaska devojčice dok je bila u ambulantnom vozilu, kada je utvrđeno da niko od medicinskog osoblja nije snimio tu fotografiju, već da su to učinili predstavnici medija.

Malčanski berberin je uhapšen nakon 17 dana policijske potrage, 5. januara.

Devojčica je pronađena sedam dana ranije u napuštenoj vikendici.

Mediji su objavili iskaz Jovanovića iz tužilaštva, koji je dao u okviru istrage, a istraga je po zakonu tajna. Takođe su objavljene slike devojčice i niz njenih ličnih podataka.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar