Iranski general imao planove za region: Sulejmani organizovao napad i na BiH?

Sulejmani je 31. decembra 2019. rukovodio napadom na američku Ambasadu u Iraku te da je planirao napade u Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj

Sulejmani
Tanjug/ AP Photo/Vahid Salemi

U Predlogu rezolucije, koja je predstavljena u Odboru za spoljne poslove Senata SAD, a koju je Kongresu podneo reublikanski senator Ted Kruz i tiče se akcije Oružanih snaga SAD u kojoj je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, spominuta je i BiH.

Naime, Kruz u rezoluciji ističe da je Sulejmani planirao ili podržao brojne smrtonosne terorističke napade na SAD i njene saveznike, uključujući i učešće u atentatu na ambasadora Saudijske Arabije u SAD-u Adela al Jubeira iz 2011.

Spominje se da je Sulejmani 31. decembra 2019. rukovodio napadom na američku Ambasadu u Iraku te da je planirao napade u Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i u drugim zemljama.

Na Sulejmanija se u rezoluciji gleda kao na “vođu terorista Islamske revolucionarne garde elitne jedinice Kuds”, koja se opisuje kao organizacija i globalna teroristička pretnja SAD-u i međunarodnoj zajednici.

“Sulejmani je bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugde, u kojima je ubijeno stotine državljana Sjedinjenih Američkih Država, a oružje i improvizovani eksploziv direktno je dobijao od Islamske revolucionarne garde”, stoji u rezoluciji.

Takođe, u proceduri je slična rezolucija senatora Dana Crensava, takođe republikanca, u kojoj se ne spominje BiH, prenosi Klix.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar