Stefanović: “Borba protiv kriminala i pranja novca važna u borbi protiv terorizma” (FOTO+VIDEO)

Ministar je kao jednu od najvećih potencijalnih pretnji za našu zemlju naveo povratak boraca sa stranih ratišta

Nebojša Stefanović 6

Foto/Vlada Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca predstavlja važan aspekt i u borbi protiv terorizma.

“Kada govorimo o terorizmu, ne treba smetnuti sa uma da je od svih terorističkih napada koji su se dogodili u Evropi, skoro 40 odsto imalo neke veze sa organizovanim kriminalom. Zato je danas borba protiv pranja novca i organizovanog kriminala značajna i u aspektu borbe protiv terorizma. Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, pre svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i deo tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom sveta”, rekao je ministar.

Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije/bb

Stefanović je tokom predavanja polaznicima Škole nacionalne obrane na temu “Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment nacionalne bezbednosti Republike Srbije” govorio i o merama koje je država preduzela u sprečavanju finansiranja potencijalnog terorizma, navodeći da smo jedna od zemalja koja je prepoznala te izazove.

“Sproveli smo mere koje preporučuju i međunarodni subjekti u borbi protiv finansiranja terorizma i pranja novca i promenili smo neke zakone koji targetiraju onlajn klađenje ili, recimo, korišćenje kripto valuta. Takođe, identifikovali smo slabe tačke u našem sistemu, pre svega oko onlajn plaćanja, bilo da je reč o igrama na sreću ili drugim finansijskim transakcijama, ali ulaganjima u građevinu, pre svega fizičkih lica, a ne kompanija. To su najozbiljniji izvori potencijalnog pranja novca. Praćenjem tih aktivnosti možemo doći i do organizovanog kriminala i do potencijalnog finansiranja terorizma”, rekao je je Stefanović.

Ministar je kao jednu od najvećih potencijalnih pretnji za našu zemlju naveo povratak boraca sa stranih ratišta.

“Srbija je donela zakon kojim sankcioniše učešće naših državljana u stranim sukobima, što je uticalo na to da se drastično smanji broj onih koji idu na strana ratišta. Naravno to je pomoglo i da se osude lica koja su u tome učestvovala”, objasnio je ministar.

Dodao je da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoletnih državljana Srbije.

“Prema našim podacima devet se vratilo u Evropu, ne samo u našu zemlju, dok je 12 osoba poginulo. Ova statistika ne obuhvata podatke sa teritorije Kosova i Metohije, jer nemamo potpuni uvid u to, rekao je Stefanović i dodao da je najviše boraca otišlo upravo sa KiM.

Ministar se osvrnuo i na međunarodnu policijsku saradnju u ovoj oblasti, ocenivši da je ona veoma značajna.

“Kada uzmete u obzir da je 2008. godine kroz Srbiju prošlo 77 migranata, a da smo 2015. godine imali nekada dnevno i po 15.000 migranata, jasno vam je zašto je međunarodna saradnja važna, bilo da se radi o migrantskim kretanjima ili nekim drugim stvarima”, zaključio je ministar.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar