Grenel odustao od posete Prištini, Tahiri: “Svi na Kosovu nezadovoljni zbog nedostatka dogovora”

Postoji mogućnost da se ide na nove izbore ili da neko drugi, a ne Kurti, formira vladu

Ramuš Tahiri
Pritnscreen/Youtube

Američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel odustao je od posete Prištini, jer još nije formirana nova kosovska vlada, on nema sa kim da razgovara niti kome da prenese poruku Vašingtona, kaže savetnik bivše kosovske predsednice Ramuš Tahiri.

On ocenjuje da su svi na Kosovu nezadovoljni što još nije formirana vlada, a nezadovoljan je, kaže i “međunarodni faktor ” što nema koalicione vlade između Samoopredeljenja i DSK.

Komentarišući boravak bivšeg šefa Misije OEBS-a na KiM Vilijama Vokera koji se podudara sa godišnjicom događaja u Račku 1999. koji je bio povod za bombardovanje tadašnje SRJ, Tahiri kaže da je Voker na Kosovu privatno, da često dolazi tamo, jer ima dosta prijatelja, a da se ne zna da li će posredovati u postizanju sporazuma o koalicionoj vladi u Prištini.

Tahiri primećuje da će lideri u Prištin iako je “Voker dobar i sa DSK i Samoopredeljenjem, “u njihovoj tvdoglavosti više slušati ambasadora SAD Filipa Kosneta, Ričarda Grenela, ili telefonom Stejt department”, ali da je sada reč o nekim partikularnim partijskim interesima, a ne o nacionalnim ili drzavnim”.

Prema njegovoj oceni, međunarodni faktor, odnosno SAD i EU, dobro su “primili” Kurtija, koji je, podseća, imao susrete na visokom nivou, uz službene izjave o podrsci Samoopredeljenju i DSK da formiraju vladu.

“SAD podrzavaju nezavisno Kosovo, bez obzira ko je na vlasti ili u koaliciji. Svaka americka administracija to naglašava i u svim međunarodnim institucijama to podrzava”, rekao je Tahiri.

Dodaje da Kurti još nije dobio mandat od kosovoskog predsednika Hašima Tačija da formira vladu, jer pokret Samoopredeljenje još nije poslao službeni dopis, što ne želi da uradi dok nema koalicionog sporazuma sa DSK.

Zato je, ističe, Kosovo ušlo u neku vrstu institucionalne krize.

Tahiri smatra da postoji mogućnost da se ide na nove izbore ili da neko drugi, a ne Kurti, formira vladu, što je, kaže, moguće, ako Samoopedeljenje ne može u skupštini da dobije glasove za Kurtijevu vladu ili ako odustane od mandatara.

U tom slučaju, obajsnjava, Tači će mandate dati nekom drugom, iz bilo koje političke stranke, od koga dobije uverenje da će imati potrebnu većinu, odnosno 61 glas u kosovskom parlamentu.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar