Vulin: “Vojska Srbije će imati najbolji i najsavremeniju opremu” (VIDEO)

Prema rečima ministra, moderna vojska i moderan vojnik moraju da budu u stanju da izvršavaju sve svoje zadatke i po danu i po noći

Aleksandar Vulin
Tanjug/ Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci”, prisustvovali su konstrukcionim ispitivanjima modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80A i gađanju u noćnim uslovima.

Prema rečima ministra Vulina, moderna vojska i moderan vojnik moraju da budu u stanju da izvršavaju sve svoje zadatke i po danu i po noći, bez obzira na vremenske uslove.

Vojska Srbije radi brojne modernizacije, brojna unapređenja postojeće tehnike, ali i usvaja nove tehnologije i nove sposobnosti kako bi mogla da odgovori najsloženijim borbenim zadacima. Mogli smo da vidimo da vojnik koji je opremljen termovizijom, vojnik koji je opremljen pojačivačem slike, da borbeno vozilo pešadije koje je opremljeno termovizijskim kamerama i novim topovima, jeste borbeno vozilo budućnosti i oprema koju će nositi vojnik budućnosti. Ovo mora da postane deo svakodnevice naših vojnika, ovakvi nišani, oprema, zaštita i borbena vozila, jer samo tako ćemo moći da se nosimo sa svim izazovima 21. veka, naglasio je Vulin.

Vojske se razlikuju, istakao je ministar odbrane, i po tome koja je u stanju da ratuje 24 časa i po svim vremenskim uslovima, a koja to nije u stanju neće moći da odbrani ni svoju zemlju ni svoj suverenitet.

I zato Vojska Srbije i svaki njen pripadnik, moraće da budu opremljeni i obučeni i da budu u stanju da odgovore na baš svaki izazov. Mi smo pokazali da smo to već u stanju, dobrim delom iz domaće pameti i domaćih inžinjerskih rešenja, a ono što ne možemo da napravimo kupićemo, ali naš vojnik će imati najsavremeniju i najbolju opremu. Ono što može novcem da se kupi, nije skupo ako će sačuvati život našeg vojnika i ako će sačuvati suverenitet naše Srbije, poručio je Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, prikazano je gađanje u okviru konstruktorskih ispitivanja optoelektronskog nišanskog osmatračkog sistema na prototipu borbenog vozila pešadije BVP M-80AB1 i paralelno sa time, pripadnika pešadije koji su opremljeni najnovijom generacijom optoelektronskih nišana od kojih je deo uveden u Vojsku Srbije prošle godine, a deo je upravo na opitovanju.

U prethodnih nekoliko dana, koliko traje ovo konstruktorsko ispitivanje, imali smo različite vremenske prilike, a imali smo i najsloženije moguće uslove kada je reč o optoelektronskim sredstvima koja smo ovde testirali, naglasio je Miloradović.

Kako je istakao, sve je to posmatrano odgovarajućim optoelektronskim sistemima, pa je i u najnepovoljnijim uslovima, moglo da bude izvršeno opitovanje tih sredstava.

Zadovoljni smo rezultatima, a naravno i da postoji još stvari koje treba da se dorade. Oni uređaji koji su već uvedeni u naoružanje opravdavaju i zadovoljavaju sve što je potrebno, a i uređaju koji su trenutno na opitovanju, će po svemu sudeći, uspešno završiti opitovanje, nakon čega će se ići na masovnije opremanje pešadijskih jedinica, naglasio je Miloradović.

Kaže da se uskoro očekuje i završetak konstruktorskih ispitivanja i prelazak na završna ispitivanja prototipa borbenog vozila pešadije.

Direktor „Teleoptik-Žiroskopi“ Milan Nastić istakao je da je prikaz u „Nikincima“ bila prilika da se posmatra modernizovani BVP, a „Tekleoptik-Žiroskopi“ je učestvovao u izradi elektronske sprave kako bi se povećale borbene mogućnosti tog vozila.

Učestvovali smo i sa našim termalnim nišanima “Eagle 60” i “Eagle 70”, a gađanja su uspešno izvedena. Nadamo se da je ovo veliki doprinos za našu Vojsku i veliki podsticaj „Teleoptiku-Žiroskopi“ što smo imali mogućnost da učestvujemo u opremanju naše vojske i povećanju njene borbene gotovosti, naglasio je Nastić.

Prema rečima komandira Specijalne opitne posade Vojnotehničkog instituta, zastavnika Davora Janjetovića, izvršeno je gađanje iz modernizovanog oklopnog borbenog vozila pešadije sa novom kupolom i nišanskim spravama.

Nišanska sprava ima termovizijsku kameru koja nam omogućava da u noćnim uslovima uspešno izvedemo gađanja, istakao je Janjetović i dodao da je uspešno izvedeno gađanje iz mitraljeza PKT 7,62 mm na daljini od 500 metara.

Među pripadnicima Vojske Srbije koji su danas izvršili gađanje iz 5,56 mm bio je i desetar Slađan Banjac iz Druge brigade kopnene vojske.

Imao sam priliku da izvršim opitno gađanje ciljeva na daljinama od 100, 200 i 300 metara iz automatske puške 5,56 mm koja se pokazala odlično, rekao je Banjac, navodeći da je prilikom gađanja koristio optički nišan SOVA 4 i da je uspešno pogodio sve mete.

 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar