Generalni direktor kompanije Boing dobio otkaz, akcije odmah skočile

Jedan zvaničnik Boinga rekao je da su članovi uprave većali tokom vikenda

Boing
Tanjug/AP/Ted S. Warren

Kompanija Boing je otpustila glavnog izvršnog direktora Denisa Mulenburga, nakon godinu dana intenzivnih analiza i problema koji su krenuli nakon dva fatalna pada njihovih aviona 737 MAX, javlja Rojters.

Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik

Jedan zvaničnik Boinga rekao je da su članovi uprave većali tokom vikenda i da su u nedelju doneli odluku da otpuste Mulenburga, dodaje britanska agencija.

Rišafl u rukovodstvu Boinga dolazi u vreme dok se vodeći svetski proizvođač aviona bori da dobije dozvole regulatora za svoj prizemljeni, najprodavaniji mlaznjak i dok pokušava da povrati poverenje putnika i avio-prevoznika.

Predsedavajući Boinga Dejvid Kalhun će preuzeti dužnost glavnog izvršnog direktora i predsednika 13. januara, saopštila je kompanija, dodajući da je promena rukovodstva bila potrebna zbog vraćanja poverenja u kompaniju.

Član uprave Lorens Kelner preuzeće odmah dužnost neizvršnog direktora upravnog odbora, a glavni finansijski direktor Greg Smit će tokom kratkog prelaznog perioda (do 13. januara) obavljati funkciju privremenog izvršnog direktora, saopšteno je iz Boinga.

Akcije kompanije su na ovu vest skočile za gotovo 4,0 procenta na jutarnjem trgovanju.

Prizemljenje aviona 737 MAX bila je najveća kriza tokom Mulenburgove 34-godišnje karijere u Boingu, gde je započeo radni staž 1985., napredujući do čelne pozicije u kompaniji 2015. godine.

Boing je saopštio ranije ovog meseca da će u januaru obustaviti proizvodnju ovog aviona na izvesno vreme.

Jedan viši izvor iz kompanije nazvao je formulaciju u Boingovom saopštenju “brutalnom“, dok je drugi rekao da je odluka bila neizbežna nakon rastuće spirale pritisaka usled problema koji su se nizali jedan za drugim.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar