Izabrana nova Evropska komisija

Papa Franja
Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

Evropski parlament podržao je sa 461 glasom “za”, 157 glasova “protiv” i 89 onih koji su se uzdržali od glasanja novi saziv Evropske komisije.

Evropski parlamentraci su na plenarom zasedanju u Strazburu glasali za davanje mandata celom novom sazivu Evropske komisije, uključujući i predsednicu Ursulu fon der Lajen, šefa diplomatije EU Žosepa Borelja i 25 nominovanih komesara.

Tim Ursule fon der Lajen podržale su najveće političke grupe u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Liberali, dok se grupa Zelenih uzdržala od glasanja.

Prethodno je predsednica Ursula fon der Lajen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove Komisije Fon der Lajenova je navela proširenje EU na Zapadni Balkan.

Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za Zapadni Balkan “ostaju otvorena”.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate kao što su novi šef diplomatije EU Žozep Borelj i komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji promovisati i štititi interese EU i podržati partnere EU.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima politike EU, kao i proveru eventualnog postojanja konflikta interesa.

U timu Ursule fon der Lajen nalaze se predstavnici 27 država članica.

Velika Britanija i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Bregzitu nije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Novoizabrana predsednica Evropske komisije zahvalila je odlazećem predsedniku Žan Klodu Junkeru na doprinosu jačanju EU i pozvala na “novi početak Evrope”.

“Mi smo spremni, još važnije, Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo”, zaključila je Fon der Lajenova.

Ursula fon der Lajen kaže da je nova Evropska komisija “geopolitička” i da je rodno balansirana sa samo jednim muškim komesarom više nego žena.

Evropska komisija, sa predsednicom Ursulom fon der Lajen na čelu, započeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Kraj mandata novog saziva Evropske komisije predviđen je za 31. oktobar 2024. godine.

Aeronautički inženjer novi šef diplomatije EU

Za novog visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost izabran je Žozep Borelj. Rođen je 1947. godine u selu La Poble de Segur u Kataloniji, u Španiji. Studirao je u Stanfordu i Parizu. Aeronautički inženjer je, doktor ekonomskih nauka i profesor matematike.

Ima više od četiri decenije radnog iskustva u politici Španije i EU.

Član je Socijalističke partije Španije od 1970. Bio je ministar rada i saobraćaja u vladi Felipea Gonzalesa.

Ima iskustva u radu evropskih institucija, bio je evroposlanik, zatim i predsednik Evropskog parlamenta od 2004. do 2007, kada ga je zamenio Hans Gert Petering.

Prošle godine izabran je za ministra spoljnih poslova u vladi premijera Pedra Sančeza.

Sedamdesetdvogodišnji Katalonac je protivnik katalonskog i kosovskog otcepljenja, kao i Bregzita, granice smatra ožiljcima koje istorija ostavlja na koži zemlje.

Predstavljajući svoje planove u okviru spoljne i bezbednosne politike EU za narednih pet godina jasno stavio do znanja
da želi da se lično angažuje u regionu, konkretno na dijalogu Beograda i Prištine.
Poručio je da EU ne može biti “geostrateška sila”, ukoliko prvo ne reši problem u svom naposrednom okruženju.

Varhelji novi komesar EU za proširenje

Oliver Varhelji izabran je za novog komesara za susedstvo i proširenje EU, pošto prethodni kandidat koga je predložila Mađarska, Laslo Tročanji nije prošao Komitet za pravne poslove Evropskog parlamenta.

Dolazi iz zemlje koja se do sada u zvaničnim izjavama zalagala za ulazak Srbije u EU pre 2025. godine.

Varhelji (47) je pravnik koji je prethodno obavljao funkciju mađarskog ambasadora pri EU.

Nije član nijedne stranke mada je poznato da podržava poltitiku aktuelne vlade premijera Viktora Orbana.

Od 1998 do 2001. radio je u Miinistarstvu spoljnih poslova Mađarske, da bi potom sve do 2006. godine bio pri pravnoj službi misije te zemlje pri EU.

Nakratko se vratio u domovinu gde je radio u Ministarstvu pravde, a zatim je 2008. preuzeo dužnost u Evropskoj komisiji u vezi sa zaštitom vlasničkih prava u industriji.

Od 2011. godine ponovo je aktivan u diplomatiji. Prvo je obavljao dužnost zamenika, da bi potom postao šef stalnog predstavništva Mađarske u Briselu. 

Treći mandat za Hana

Johanes Han izabaran izabran je za novog komesara ze budžet i administraciju. Han je u prvom mandatu bio evropski komesar za regionani razvoj, u drugom sazivu Evropske komisije komesar za proširenje i susedsku politiku.

Izvor: Nedefinisan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar