“Osnaživanje žena protiv nasilja” – preventivni program uskoro počinje sa radom u Beogradu

Program će biti organizovan u formi grupnog rada i namenjen je svim ženama žrtvama porodičnog nasilja

Nasilje žene
Unsplah/Melanie Wasse

U Beogradu će sredinom meseca početi da se sprovodi preventivni program namenjen svim ženama žrtvama nasilja koje žele da se informišu o partnerskom nasilju, steknu znanje za njegovo prepoznavanje, nauče kako da reaguju na nasilje.

Reč je o programu “Osnaživanje žena protiv nasilja” koji će se sprovoditi u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, u Ruskoj ulici, trajaće dva meseca i biće organizovan u formi grupnog rada, psiho-edukativnih, interaktivnih radionica.

Program će sprovoditi licencirani psihoterapeuti sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa nasiljem, uz poštovanje principa poverljivosti, pojasnila je za Tanjug gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i istakla da je cilj da žene saznaju kako da prepoznaju nasilje i osnaže se da ga prijave.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navela je da su prijave u toku i da će prva grupa početi već sredinom januara, te pozvala sve sugrađanke koje žele da se informišu o ovom programu da se obrate bilo kom odeljenju Centra za socijalni rad, odakle će ih uputiti u Savetovalište za brak i porodicu, ili direktno da se obrate tom savetovalištu.

Kada je u pitanju dosadašnja borba protiv nasilja nad ženama, Stanisavljević je kao najvažnije istakla to što je omogućeno sistemsko finansiranje Sigurne kuće u Beogradu koja se, podsetila je, do 2014, 2015. godine finansirala projektno.

“Sada je finansiranje Sigurne kuće predviđeno budžetom grada Beograda, to je postala usluga socijalne zaštite”, rekla je Stanisavljević.

Važno je, naglasila je, ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja i dodala da je dosta rađeno na animiranju kompanija, sa ciljem da zaposle štićenice Sigurne kuće, jer ekonomska nezavisnost od partnera je veoma važna.

“Najveći broj žena ne prijavi nasilje zato što su zavisne od partnera”, rekla je Stanisavljević i apelovala na društveno-odgovorne kompanije da sarađuju sa Sigurnom kućom kako bi se ženama žrtvama nasilja omogućilo da dobiju posao, odnosno da imaju siguran izvor prihoda i budu nezavisne.

Za prvih deset meseci 2019. godine u Beogradu je, precizirala je, bilo 3.920 novoprijavljenog nasilja u porodici što je, dodala je, u odnosu na isti period 2018. godine više za 20 odsto.

Međutim, pojasnila je, tu se ne radi o povećanju broja nasilja u Beogradu već o tome da su žene više osnažene da prijave nasilje, te apelovala na sve da prijave nasilje.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar