Naučnica na pragu velikog otkrića: Na tlo Svete Gore je ipak kročila ženska noga?

Nađen pokopan skelet za koji se spekuliše da je možda pripradao osobi ženskog pola

Sveta Gora
Pixabay

Prema predanju, drevni zakon Avaton, koji je sastavljen prema uputstvima Majke Božje, kojoj je Sveta Gora posvećena kao njen “vrt pobožnosti i molitve”, zabranjuje ženama da posećuju ovu monašku republiku. Osim mačaka, čak je i životinjama ženskog polaz zabranjen ovde pristup.

Uprkos zabranama, postojale su žene koje su pokušavale da dođu na Atos, a 1953. Marija Poimendou, Grkinja, prerušila se u muškarca i na prevaru uspela da uđe među monahe i s njima provede tri dana. Nakon toga, Grčka donosi zakon kojim se ženama zabranjuje da dolaze na Svetu Goru, s propisanom kaznom od godinu dana za onog ko ga ne bude poštovao.

Međutim, prema pisanju “Guardiana“, američki antropolog Laura Vin-Antikas pronašla je zemne ostatke koji zbog svoje veličine i oblika naverovatnije pripadaju osobi ženskog pola, i to ni manje – ni više nego ispod poda kapele Svetog Atanasija kod manastira Pantokrator ma Svetoj Gori!

“Kosti ne lažu. One će vam reći kako je čovek živeo i možda čak i kako je umro. Morate biti spremni na sve”, reči su ove naučnice.

Zasad je poznato da je reč o “sekundarnoj sahrani”, odnosno da su te kosti već bile negde ukopane pa preseljene u grob ispod poda kapele. Bliže informacije o nađenim zemnim ostacima biće poznate najverovatnije za tri meseca, koliko je potrebno da se okonča detaljna analiza DNK-a uzetog iz kostiju, te će se tada znati tačno da li je na Svetoj Gori pokopana osoba ženskog pola ili ne.    

I. Vujnović

 

Izvor: Pbjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar