Rama posle Samita u Tirani: Vetrovi prošlosti ovde ne mogu da duvaju

Konstantno odbijanje kosovskih organa da prisustvuju za stolom lidera iz inicijative nije, kaže Rama, nešto što može da razume

Aleksandar Vucic
TANJUG / PREDSEDNISTVO RS

Vetrovi prošlosti ovde ne mogu da duvaju, poručio je albanski premijer Edi Rama po završetku samita “malog Šengena” u Tirani. 

Na zajedničkoj pres konferenciji, Rama je rekao da je inicijativa “mini-Šengen” izuzetno važna za zemlje regiona i da zbog toga ne razume uporno odbijanje Prištine da joj se priključi. 

“Sastali smo se kako bi izgradli most između prošlosti koja nas deli i budućnost i koja nas ujedinjuje”, rekao je Rama .

Konstantno odbijanje kosovskih organa da prisustvuju za stolom lidera iz inicijative nije, kaže Rama, nešto što može da razume.

“Imamo zajedničku sudbinu na određenom prostoru i u obavezi smo da pravizeđemo prošlost i obezbedimo mir i prosperitet za svu našu decu”, poručio je Rama, ističući da 

“Mi smo u Tiranu pozvali svakoga, kao i na prethodnim sastancima”, rekao je Rama.

“Ovo je inicijativa koja nikoga ne isključuje i nije nametnuta ni od koga. Dozvolite mi da otvoreno kažem – za mene konstantno odbijanje kosovskih organa da prisustvuju ovom stolu nije nešto što mogu da razumem. Ovo je važno i za samo Kosovo. Mi smo ovde da bismo izgradili most ka budućnosti”, istakao je albanski premijer.

“Moje duboko uverenje da je ceo proces u potpunosti koherentan sa idejom svake od zemalja da postane deo evropske porodice, s tim što ćemo ubrzati taj proces kako bismo na našem prostoru postavili standarde u skladu sa četiri slobode: slobodnim kretanjem ljudi, robe, usluga i kapitala”, naglasio je. 

Foto: TANJUG / PREDSEDNISTVO RS

Rama je istakao da u regionu treba, pre svega, stvoriti bolje uslove za budućnost.

“Znamo da se neke bolesti iz prošlosti leče, nije nam potrebno da izmišljamo nove lekove, treba da vidimo kako to u sličnim stvarnostima funkcioniše”, rekao je albanski premijer.

Uveren je da dogovori koje su postignuti mogu da se pretvore u svakodnevnu realnost građana i firmi.

“Samoisključenje, izolacija i odbijanje nikada nisu doneli nešto dobro i nisu zasadili drvo sa korisnim plodovima za nove generacije”, zaključio je Rama. 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je rekao da su regionalne inicijative odlična prilika za obnavljanje poverenja, i da su prilika da svaka zemlja snaži svoje kapacitete kada je reč i o evropskim integracijama. 

On je istakao da Crna Gora učestvuje u 21 regionalnoj inicijativi, a trenutno predsedava u šest.

“Spremni smo da budemo i domaćini nekog od ovakvih sledećih sastanaka, zalažemo se za dijalog”, rekao je Ðukanović i dodao da bi Crna Gora volela da ova inicijativa znači unapređenje i implementaciju svega dogovorenog.

Važno je, kaže, da se u svakoj incijativi prepozna šansa koja zemlje približava EU. 

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da će sledeći sastanak verovatno biti održan u februaru u Beogradu, istakavši da su sve zemlje pokazale da su voljne za saradnju. 

“Verujem da će uprave carina naših zemalja biti na tom sastanku i da će potpisati dokument koji predviđa za kamione samo jedno zaustavljanje”, rekao je Zev.

Nada se, kaže, da će na sledećem sastanku biti potpisan i memorandum o slobodnom kretanju ljudi, koji će omogućiti lakše zapošljavanje građana iz zemalja inicijative, te slobodno kretanje.

Zaev je istakao i da su, us benefite koje nudi ova inicijativa, sve zemlje njene članice istovremeno potpuno posvećene evrointegracijama.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar