Srbija iznad evropskog proseka po zastupljenosti devojaka na ovim studijama

Srbija za oko sedam odsto iznad evropskog proseka po zastupljenosti devojaka na studijama informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT)

Devojke u tehnologiji
TANJUG/ TANJA VALIC

Najušpešnije studentkinje završnih godina osnovnih ili master studija tehničkih fakulteta preko programa “Devojke u tehnologiji” koji je počeo danas biće u prilici da lakše pronađu svoje mesto u IKT kompanijama u Srbiji.

Program koji je odobrila Vlada Srbije, a sprovode ga Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma i Američka privredna komora, pomoćiće budućim IKT stručnjakinjama da kroz mentorstvo i praksu steknu više iskustva i bolje se umreže za buduće karijere.

Državna sekretarka u Ministarstvu Tatjana Matić u izjavi za Tanjug rekla je da je pozicija žena u IKT sektoru u Srbiji za sedam odsto bolja nego što je pozicija žena u ovom sektoru u EU što je ohrabrujuće i dodala da se mora mnogo raditi da bi došli do rodne ravnopravnosti u IKT sektoru.

Na studijama IKT žena je oko 27 posto, a kada je u pitanju pronalaženje posla u tom sektoru procenat pada na između 15 i 20 odsto, što je kaže Matić ipak u okviru evrpskog proseka.

“Postoji potencijal, bolji smo nego zemlje EU, ali ovim tempom dostićićemo rodnu ravnopravnost tek 2050. godine i zbog toga su ovakve aktivnosti jako važne jer ne bismo da čekamo 2050. godinu imajući u vidu da su u ovom sektoru plate među najvišima, i da on beleži najveći trend rasta”, rekla je ona.

Kako je ocenila propuštajući priliku da se žene više uključe u ovu oblast stvara se ekonomski problem i nemogućnost da se društvo ekonomski razvija tempom kojim bi trebalo.

“Želimo da motivišemo mlade žene, da ih povežemo sa IT industrijom a učešće te industrije u ovakvim aktivnostima je ključno kako bi se više žena po završetku ITK obrazovanja uključilo u sektor gde bi radile i bile plaćenje poput njihovih muških kolega”, rekla je ona dodala da će biti još aktivnosti.

Predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović u izjavi za Tanjug rekla je da je cilj programa da kroz mentorstvo, radionice i seminare studentkinje dobiju priliku da se upoznaju sa etabliranim kompanijama i steknu uvid šta moderan biznis traži, kako funkcioniše i da to doprinese njihovom razvoju.

” Umrežiće se međusobno i sa predstavnicima kompanija, a komora i ministarstvo su platforma koja im to omogućava”, istakla je ona i dodala da je to ravnopravno učešće oba pola u IKT biznisu važno za privredu, kompanije i čitavo društvo.

Direktorka Fonda za nauku i sama doktor nauka sa Elektrotehničkog fakulteta i računarstva Milica Ðurić – Jovičić ukoja je prošla put saradnje sa IKT kompanijama u izjavi za Tanjug rekla je da važno da se ovakvi kontakti uspostave što ranije.

“Tako se stekne iskustvo u saradnji sa kompanijama, povezuje se sa drugim koleginicama, kako bi mogle što brže da se razvijaju i na što kvalitetniji način”, rekla je ona i dodala da je bitno da vide da kompanije prepoznaju njihove vrednosti i znaju da u Srbiji postoje kvalitetna radna mesta za njih.

Ona je poručila koleginicama da rade na sebi, veruju u sebe, i da pored stručnog usavršavanja razvijaju i menadžerske i preduzetničke veštine.

“Sve prilike otvorene i mnogo toga može da se postigne”, rekla je ona i koleginicama rekla da mladi inženjeri i programeri nastave da neguju ženstveno u sebi i intuiciju koriste za razvoj projekata ali i komunikaciju sa korisnicima, kolegama i nadređenima.

U programu “Devojke u Tehnologiji” učestvuju 23 najuspešnije studentkinje završnih godina osnovnih i master studija sa više fakulteta koji obrazuju kadrove za IKT sektor u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Njihovi mentori i predavači biće predstavnice i predstavnice najuspešnijih IKT kompanija koje imaju operacije u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar