Jadranka Joksimović sa delegacijom Evropskog parlamenta: Otvaranje poglavlja 4 važan signal za Srbiju

Jadranka Joksimovic sa predstavnicima Evropskog parlamenta
TANJUG / RADE PRELIC

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Beogradu s delegacijom Evropskog parlamenta, koju su predvodili izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EP Tanja Fajon, u pratnji ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija.

Joksimović je naglasila važnost nedavnog otvaranja poglavlja 4 – sloboda kretanja kapitala, u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, čime je nesumnjivo potvrđeno da Srbija sprovodi reforme u svim važnim oblastima pregovora. Negde je primećeno dubl?e i brže, negde sporije sprovođenje reformi, ali određeni napredak postoji kako u ekonomiji, tako i u oblasti vladavine prava.

U tom kontesktu, Joksimović je podvukla da činjenicu, da se u proteklih mesec dana već treći posredovani sastanak o izbornim uslovima, upravo onako kako je planirano i sprovodi, što jasno pokazuje da vladajuća stranka i Vlada pokazuju političku volju i transparentan i otvoren pristup unapređenju izbornih uslova, čime doprinosimo ukupnom unapređenju vladavine prava.

PROČITAJTE JOŠ – U petak treća i poslednja runda međustranačkog dijaloga

Joksimović se osvrnula na nekonstruktuivno postavljanje dela vanparlamentarne opozicije, koja pokazuje da suštinski nije zainteresovana za dijalog kao formu političke debate. Oni predstavnici opozicije koji smatraju da je prihvatljivo iznositi kritike i uvrede na račun demokratije u Srbiji i protiv Vlade u Evropskom paralmentu, na poziv jedne grupacije evropskih političkih partija, a istovremeno ne žele da učestvuju u dijalogu posredovanom od strane EU u srpskom parlamentu, pokazuju da je reč o neiskrenim motivima i pomanjkanju stvarnih argumenata, zaklučila je ministar.

Ministar Joksimović je konstatovala da je Međuresorna radna grupa Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka ODIHRa donela konkretne zaključke koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova, što pre svega radimo, ne zbog EU, već kao odgovorna stranka i Vlada prema građanima Srbije.

Članovi delegacije EP, Fajon i Bilčik, složili su se da je otvaranje poglavlja 4 bio važan signal za Srbiju kao i čitav region, u pogledu opstanka politike proširenja. Naglasili su da su oni iskreni prijatelji politike proširenja EU, i da će i u budućnosti zagovarati aktivniji pristup EU i EK u tom pravcu.

U pogledu dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, ocenili su da je dobro što se planirana dinamika sastanaka održava, i ponovili da smatraju da je legitimno mesto za ovakav dijalog Parlament Srbije. Izrazili su očekivanje da će i ostatak preporuka ODIHR-a biti ispunjen i blagovremeno, pre održavanja izbora, i implemntiran, čime bi se unapredio ukupan politički i demokratski okvir izbornog procesa.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar