Šest stvari koje bi trebalo da znate o Evropskoj komisiji

Grčki lovac F-16
media.defense.gov

 

Evropski parlament je danas izglasao novi saziv Evropske komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen. Novi komesari na dužnost stupaju 1. decembra. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o Evropskoj komisiji.

 

Jedna od tri glavne institucije EU

Evropska komisija je izvršni organ Evropske unije, svojevrsna Vlada Evropske unije. Uz Evropski parlament i Savet Evropske unije predstavlja jednu od tri glavne institucije koje upravljaju Unijom. 

Koliko ima komesara?

Komisija EU ima 28 komesara. Među njima se bira predsednik i potpredsednici Komisije. Mandat komesara traje pet godina. Ipak, Velika Britanija ove godine nije imenovala svog kandidata.

Koji su zadaci EK?

Najznačajnije uloge Evropske komisije su: pripremanje i predlaganje propisa, izvršna i nadzorna ovlašćenja, uloga u spoljnoj i susedskoj politici EU.

Kakav je proces odlučivanja? 

Odluke se donose većinom glasova članova Evropske komisije, a svaki komesar ima jedan glas.

Odnos sa Evropskim parlamentom 

Evropski parlament može u svakom trenutku da izglsa nepoverenje Evropskoj komisiji, ali ne može da smeni pojedine komesare.

Službe u 60 objekata 

Sedište Evropske komisije je u Briselu, u zgradi Berlajmont. Ta zgrada je postala simbol prisustva EU u tom gradu, iako je cela komisija sa njenim službama smeštana šezdesetak objekata.

Izvor: Nedefinisan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar