Brnabić: Handke dolazi u Srbiju u martu ili aprilu

Premijerka Srbije Ana Brnabic
TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PREDRAG VUCKOVIC

Nobelovac Peter Handke posetiće Srbiju u martu ili aprilu naredne godine, najavila je večeras premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je gostujući u emisiji Hit-tvit televizije Pink rekla da je predsednik Srbije, Aeksandar Vučić, razgovarao sa Handkeom, koji mu je kazao da će posetiti Srbiju na u martu ili aprilu.

Brnabić je to rekla nakon što se prethodno nije složila sa sagovorničima u emisiji, Čedomirom Jovanovićem i Vojislavom Šešeljem, o reagovanjima koja je izazvala odluka o dodeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu.

Premijerka je rekla da, naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i da je reagovanje na dodelu Nobelove nagrade Handkeu izazvao generalno animozitet koji oduvek postoji prema Srbima i Srbiji i zbog podrške kakvu je on pružao Srbiji u tim nesrećnim vremenima.

“Handke je bio jedan od retkih u međunarodnoj javnosti koji je smeo da kaže nešto lepo o Srbima i Srbiji i ja mu na tome zahvaljujem”, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila žaljenje što su se, kako je navela, čak i u slučaju Nobelove nagrade za književnost neki osetili pozvani da upute takvu retoriku prema Srbiji.

Rekla je da je najneprijatnije bila iznenađena reagovanjem ministra spoljniih poslova Severne Makedonije.

Istakla je i da je u proteklom ratu stradao ne mali broj Srba, a za to niko nije odgovarao.

Jovanović je kazao da se ne slaže sa političkim stavovima Handkea, i da razume one koji su toliko toga izgubili u proteklom ratu.

Uprkos tome, rekao je on, Handke nije dobio nagradu za mišljenje o Srebrenici i zato što je bio na strani Miloševićeve politike, već zato što je sjajan pisac.

Što se podrške Miloševićevoj politci i Srbiji iz tog vremena, Jovanović je rekao da ta podrška nije bila dobra i da je bila pogrešna.

“Moramo imati snagu da razdvojimo Handkea pisca od njegovih političkih stavova koji su takvi kakvi su. To u regionu shvataju, s tim što je težina te odluke drugačija ovde nego u Sarajevu. Moramo da se suočimo s tim da je u tom gradu stadalo 10.000 dece”, rekao je Jovanović.

Šešelj je, polemišući sa Jovanovićem, istakao da je Handke dobio nagradu za književno delo, kao i da je on u tim svojim delima objavio sve što je izrekao.

“On je bio borac za ljudska prava u vremenu u kojem mnogi nisu smeli to da budu, u kojem je svet navijao za bosanske muslimane koji su izazvali rat i koji su prvi počiili ratne zločine. Zločini su postojali sa obe strane”, rekao je Šešelj.

Jovanović je primetio da o tome odlučuju sudovi, na šta mu je Šešelj odgovorio da njemu njegovo pravničko znanje daje za pravo da komentariše svaki sud na svetu.

“Handke nikada nije rekao da Srbi nisu činili zločine, ali se trudio da uspostavi ravnotežu svetskoj propagandi protiv Srba koja je vladala. Njegovo delo ne može da bude mimo njegovog političkog stava”, rekao je Šešelj.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar