Tramp: Nisam hteo da izazovem, nego da sprečim rat

Američki predsednik rekao da ubistvo generala Sulejmanija nije izvedeno sa ciljem da izazove konflikt sa Iranom

Donald Tramp
Tanjug/AP Photo/ Evan Vuči

Američki predsednik Donald Tramp rekao je večeras da ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija nije izvedeno s ciljem da se izazove konflikt sa Iranom, već da bi se zaustavio rat.

“Preduzeli smo akciju da zaustavimo rat, nismo to učinili da bismo započeli rat”, rekao je Tramp na Floridi u prvom obraćanju novinarima posle ubistva Sulejmanija, prenosi AP.

On je dodao da ne traži promenu režima u Iranu, ali da ta zemlja mora odmah da zaustavi upotrebu boraca iz drugih država kako bi destabilizovala svoje susede.

Naglasio je da su mete moguće osvete Irana identifikovane i da je spreman i pripremljen da preduzme bilo koju neophodnu akciju.

Američki predsednik je ranije izjavio da je Sulejmani ubio ili teško ranio hiljade Amerikanaca tokom dužeg vremenskog perioda i da je planirao da ubije još mnogo njih.

Ocenio je da je Sulejmani trebalo da bude ubijen mnogo ranije.

Tramp je na Tviteru napisao da “Iran nikada nije dobio rat, ali nikada nije izgubio pregovore”, a nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD o napadu na Sulejmanija na svom nalogu objavio je sliku američke zastave – bez komentara.

Sulejmani, komandant elitnih iračkih jedinica, ubijen je u jutrošnjem napadu američkih dronova.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar