Srbija stala u zaštitu roditelja i dece koje proteruju sa Malte

Ministarstvo spoljnih poslova
Wikimedia

BEOGRAD -Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je malteške vlasti da odlože sprovođenje odluka o uskraćivanju dozvole boravka deci iz Srbije.

Zatraženo je od nadležnih malteških organa hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak stranih državljana na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje pitanja na koja su naši državljani koji rade u toj zemlji ukazali.

Konzularne konsultacije zakazane su za 27. januar naredne godine, a reč je o sve učestalijim žalbama naših državljana koji borave i rade u Republici Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom “zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou”.

MSP u saopštenju za medije navodi da je reč o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – Identity Malta.

“Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom preko ambasade u Rimu koja pokriva Maltu, kako bi se ovo i druga pitanja s malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje.

Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

MSP je uputilo molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju ovog pitanja angažovan je i počasni konzul Republike Srbije na Malti, navedeno je u saopštenju MSP.

Dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članica EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

To je prvi put objavljeno još u septembru, a u međuvremenu, roditelji su formirali grupu “Roditelji na Malti” i tražili od vlasti da prihvate njihove aplikacije ili da im daju pisani dokaz da su odbijeni kako u septembru, tako i ovog meseca, piše list Tajms of Malta.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar