Priština i dalje bez mandatara za novu vladu

Treći sastanak Tačija i Kutrija nije urodio plodom, susret prošao bez rezultata

Priština

Foto/Pixabay

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači i lider prvoplasiranog Pokreta Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, sastali su se danas iz trećeg pokušaja da bi razgovarali o mandataru za formiranje nove prištinske vlade, ali je susret protekao bez rezultata.

Nakon kraćeg susreta sa Tačijem, Kurti je novinarima rekao da će mandatara za sastav vlade predložiti pisanim putem, nakon konsultacija sa predsedništvom Pokreta Samoopredeljenje.

Kurti je rekao i da je sa Tačijem razgovarao o procesu formiranja institucija, te da mu je rekao da on želi da se ponovo sastanke sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova u nameri da još jednom pokušaju da postignu postizborni koalicioni sporazum.

Dodao je da je preostalo još da DSK predloži imena ministara i zamenika ministara u novoj vladi.

“Želim da se što pre sastanemo sa DSK kako bi potvrdili našu saradnju sporazumom. Insistirao sam na što češćim sastancima i želeo bih da se to što pre dogodi”, kazao je Kurti.

U međuvremenu DSK održava sastanak predsedništva kome je prethodio i sastanak parlamentarne grupe.

Očekuje se da DSK, nakon tih sastanaka, odluči o daljim koracima, preneo je portal Kosovo onlajn.

 

Tači dao Kurtiju 48 sati da predloži mandatara

 

Nakon neuspelog sastanka Hašim Tači je dao Aljbinu Kurtiju 48 sati da predloži ime mandatara.

U protivnom, Tači je poručio na svom fejsbuk profilu, da će u skladu sa ovlašćenjima preduzeti druge korake u skladu sa ustavom i zakonima.

Ocenivši današnji susret s Kurtijem kao “važan korak” ka formiranju vlade, Tači je istakao da je potreba za formiranjem vlade od vitalnog interesa sa Kosovo i građane s obzirom na to da su vanredni parlamentarni izbori održani 6. oktobra prošle godine.

“Gospodin Kurti danas nije bio spreman da ponudi ime kandidata za mandatara iz Samoopredeljenja“, napisao je Tači i poručio da će ako to ne bude učinjeno u narednih 48 sati, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, sam predlžiti kandidata za mandatara.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar