Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije: Odnosi dve zemlje na najvišem nivou

Ana Brnabic
TANJUG/JAROSLAV PAP

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon pete zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu, da su odnosi dve zemlje, i u politici i u ekonomiji, na najvišem nivou, bez značajnih otvorenih pitanja.

Brnabić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Marjanom Šarecom, zahvalila na podršci Slovenije evrointegracijama Srbije, kao i na podršci koju daje inicijativi za uspostavljanje tzv. “Mini Šengena”, koji je, podsetila je, pokrenuo predsednik Srbije kako bi se obezbedio stabilan i ekonomski prosperitetni region.

Takođe, zahvalila je Šarecu što je tokom posete slovenačkim vojnicima u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji posetio i manastir Visoki Dečani, što Srbija vidi kao poseban znak prijateljstva, a zahvalila je i kontigentu slovenačkih vojnika koji taj manastir čuvaju.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Premijerka je, kao četvrtu važnu stvar, navela da su započeli razgovori između Srbije i Slovenije o učenju srpskog jezika u slovenačkim osnovnim školama, u kojima za to postoji interesovanje.

Brnabić je navela da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije veoma bliski, a da o tome najbolje govori i to što ni sa jednom zemljom, osim sa Mađarskom, Srbija nije imala toliko zajedničkih sednica vlade, kao sa Slovenijom – pet.

Podsetila je da su samo ove godine realizovane bilateralne posete na najvišem nivou.

Brnabić je navela i da o saradnji dve zemlje u ekonomiji govori podatak da je Slovenija odnosno slovenačke firme, među najvećim investitorima u Srbiji, da slovenački kapital u Srbiji prevaziali 1,1 milijardu evra, a da u 1.500 kompanijama sa slovenačkim kapitalom radi 25.000 ljudi.

Dodala je da je trgovinska razmena u stalnom usponu, te da u prvih devet meseci ove godine robna razmena iznosi više od 870 miliona evra, što je oko tri odsto više nego u istom periodu lane.

Brnabić je primetila i kontinuiran rast investicija srpskih kompanija u Sloveniju.

“I politička i ekonomska saradnja je na najvišem niovu, bez značajnih otvorenih pitanja”, rekla je Brnabić.

 

Šarec: Srbiji mesto u EU, tome nema alternative

 

Slovenija će nastaviti da podržava evropski put Srbije, jer smatra da je Srbiji mesto u EU i da tome nema alternative, istakao je danas u Novom Sadu slovenački premijer Marjan Šarac.

Šarac je, na konferenciji za medije sa premijerkom Anom Brnabić, posle pete zajedničke sednice dve vlade, naglasio da Slovenija zastupa stav da neproduktivni zastoj na tom puti ne doprinosi stabilnosti.

“Osim napretka zemlje kandidata na tom putu mora postojati i proaktivan pristup EU. Slovenija podržava širenje EU uz poštovanje vladavine prava i realizovanje reformi. Proces proširenja je najvažniji alat za obezbeđivanje ekonomske stabilnosti regiona, a usporavanje ili prekid procesa imao bi ozbiljne posledice po region”, uveren je on.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Slovenija će, prema njegovim rečima, nastaviti da nudi podršku i pomoć svojih eksperata u pregovaračkom procesu.

Podsetio je da je od 2015. godine Slovenija pružila tehničku pomoć Srbiji kod različitih poglavlja i da je angažovala preko 44 svojih eksperata.

Šarec je rekao da zajedničke sednice dve vlade doprinose većoj povezanosti dve zemlje i rešavanju pitanja i pokretanju zajedničkih projekata.

Izrazio je zadovoljstvo što je sednica održana u Novom Sadu, jer u njemu, kako je rekao žive brojne porodice koje su u prošlosti došle iz Slovenije.

Srbija je, kako kaže, jedina sa kojom Slovenija u regionu ima ovakve susrete.

Na sastanku, preneo je, razmenjene su ocene i predlozi gde bi mogla da se poboljša saradnja, sa posebnim naglaskom na ekonomiju.

Ukazao je i na saradnju srpske i slovenačke policije u upravljanju migracijama.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji na području poljoprivrede i ruralnog razvoja, doprineće, kako je rekao, prenosu znanja, iskustava, srpskim institucijama u procesu pregovora sa EU.

Naveo je da će sa premijerkom Srbije otvoriti konferenciju iz oblasti informacione tehnologije u poljoprivredi, na kojoj će biti predstavljen slovenački model kontrolnih sistema, koji su za važni za isplatu iz briselskih fondova,

“Slovenija želi da bude aktivan partner na evropskom putu Srbije, prenosom znanja i primerima dobre prakse, a cilj nam je, u poljoprivredi, da ostanu mladi u zemlji i da Srbija što pre primeni evropsku poljoprivrednu politiku“, objasnio je on.

Šarec je podsetio da je Srbija drugi najveći primalac slovenačkih investicija, te izrazio zadovoljstvo što jačaju srpske investicije u Sloveniji.

Takođe je podvukao i na značaj rešavanja otvorenih pitanja u sprovođenju sporazuma o sukcesiji.

“Srbija je, kao jedna od naslednica Jugoslavije, važan partner u sprovođenju sporazuma o sukcesiji. Ukupna implementacija tog dokumenta je za Sloveniju veoma bitna, jer se radi o ispunjavanju međunarodnih obaveza“, rekao je premijer Slovenije.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar