SzS najavio blokadu RTS-a, udruženja i političari osuđuju potez opozicije

blokada RTS-a
Youtube printscreen

Opozicioni Savez za Srbiju (SzS) najavio je da će danas od 12 do 20 sati blokirati sve ulaze u zgradu RTS-a u Beogradu, jer je nezadovoljan izveštavanjem javnog servisa.

Predsedavajući SzS-a Vuk Jeremić rekao je juče na pres konferenciji da je to i upozorenje i apel časnim ljudima na RTS-u da počnu da se profesionalno bave svojim poslom.

Jeremić je rekao da je skup prijavljen policiji, a da nisu dobili dozvolu, sa obrazloženjem da ga nisu prijavili na vreme, pet dana pre održavanja. 

Foto: Tanjug/ Tanja Valic

Na pitanje nije li to pritisak na medije, Jeremić je rekao da će tamo biti kao “građani koji se osećaju uskraćeno za informacije”.

Menadzment i uređivački kolegijum RTS-a upozorava da nepravilnosti u njihovom radu, ako ih ima, ne smeju da se ispravljaju fizičkim nasiljem, već u okviru legalnih mehanizama. 

“Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve”, ističu menadzment i uređivački kolegijum javnog servisa. 

Najavu Saveza za Srbiju da će blokirati RTS, osudila su novinarska udruženja, pa tako u UNS-u ističu da je reč o pritisku, dok u NUNS-u navode da razumeju nezadovoljstvo opozicije javnim servisom, ali da to ne može biti opravdanje za uznemiravanje novinara i sprečavanje da rade. 

Svako ima pravo da izrazi neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija, ali nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i drugih medijskih radnika, kaže predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić navodi da razume nezadovoljstvo i frustraciju opozicije, jer ih RTS u najvećoj meri ignoriše, ali “da to sve, ipak, ne može biti opravdanje za uznemiravanje novinara i sprečavanje da rade”, rekao je Bodrožić. 

 

Vulin: Država da zaštiti RTS i zaustavi siledžije 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras da država mora zaštititi RTS od nasilja i da se siledžije ne smeju nekažnjeno iživljavati na ljudima koji rade svoj posao.

“Reporteri bez granica neće zaštiti novinare RTS-a, neće im omogućiti da slobodno izveštavaju. Neće se oglasiti Tanja Fajon osudom siledžija iz SzS koji nasiljem sprečavaju javni servis da radi svoj posao. Ćutaće Dunja Mijatović i neće videti da se novinarima RTS-a uskraćuje pravo na rad i da političari silom pokušavaju da uređuju javni servis”, izjavio je Vulin komentarisući najavu Saveza za Srbiju da u petak blokira zgradu Radio-televizije Srbije. 

Prema njegovim rečima, novinarska udruženja će izdati saopštenja iza kojih ne stoji ništa. 

“Neće zatražiti odgovornost za siledžije, neće pozvati na bojkot izveštavanja o onima koji koriste nasilje da bi zavladali i potčinili medije. Niko se neće suprotstaviti jer je količina novca kojom raspolažu Ðilas i koalicija jednostavno prevelika i suviše privlačna”, ukazao je Vulin.

On je dodao da kolege neće zaštititi RTS i zato to mora da uradi država. 

“Nasilje ne sme postati pravilo, vlast se ne može dobiti bez izbora, siledžije se ne smeju nekažnjeno iživljavati na ljudima koji rade svoj posao”, poručio je Vulin.

 

Mihajlovićeva: Ne bori se za vlast blokadama, nego programom

 

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović ocenila je danas da najava nove blokade RTS-a pokazuje da opozicioni Savez za Srbiju (SzS) nema šta da ponudi građanima, jer se umesto programom za vlast bore blokadama.

“Kao što je u vreme dok je bio ministar svađao Srbiju sa svetom i susedima, tako i danas Vuk Jeremić pokušava da vrati Srbiju unazad, samo da bi bio na vlasti. Međutim, izbori se dobijaju rezultatima i programom, a ne blokadama, nasiljem, i pritiskom na medije i institucije”, istakla je Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

 

Radun: Blokada RTS-a direktan i jasan pritisak na sve medije

 

Član Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branko Radun ocenio je da blokada RTS-a koju je najavio SzS predstavlja direktan i jasan pritisak na sve medije. 

Radun je u izjavi za Tanjug istakao da taj pritisak ima dodatnu težinu, jer javni servis ima poseban značaj.

“To je nešto što bi bilo teško moguće u nekoj slobodnoj zapadnoj demokratiji, u nekim uređenim društvima, jer ne može niko da blokira rad institucija”, rekao je Radun.

Kako je dodao, svako ima pravo da protestujete ili da ima određene zahteve, ali ističe da je ovakav način protesta skoro nezamisliv u uređenim društvima.

“Evropljani koji dolaze kod nas se čude kako su takve stvari dopuštene i tolerisane”, ističe Radun.

Prema njegovim rečima, u političkom smislu, to je pokušaj dela opozicije da se kroz eskalacije ili kroz dizanje tenzije nametne tema bojkota i da se oni nametnu kao jedina prava opozicija u sadašnjoj vlasti, tj. vladajućoj koaliciji. 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar