Vulin o rezultatima protekle godine: Vojska značajno unapredila svoju borbenu gotovost

Vulin je budžet namenjen za vojsku 2019. godine okarakterisao kao izuzetno visok

Aleksandar Vulin

Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je tekuća godina bila dinamična, teška, obeležena brojnim izazovima, ali i godina u kojoj je, kako je naveo, vojska značajno unapredila svoju borbenu gotovost.

Vuliln, koji je danas predstavio rezultate ministarstva na čijem je čelu u godini na izmaku, naglasio je značaj poboljšanja opremanja i materijalnog položaja pripadnika MO i Vojske Srbije u 2019.

Foto: Ministarstvo odbrane

“Protekla godina je pokazala da je vojska spremna da zaštiti svoju zemlju i narod u teškim trenucina, na ivici sukoba sa ”šiptarskim” teroristima na severu Kosova. Iskazana je spremnost i rešenost da se brani narod gde god je ugrožen”, istakao je ministar.

On je budžet namenjen za vojsku 2019. godine okarakterisao kao izuzetno visok, i naveo da je od planiranih 101,3 milijarde dinara realizovano 99,8 odsto.

“To pokazuje dobro planiranje i dobro sprovođenje planiranog”, kazao je Vulin.

Naveo je da će za narednu godinu budžet za vojsku biti samo nominalno manji, a da je zalaganjem MO i odlukom Ministarstva finansija ukinuto plaćanje PDV-a na uvoz dobara za posebne namene.

Foto: Ministarstvo odbrane

“Posle 10 godina, usvojena je Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane Srbije. Srbija i tom Strategijom čuva mir na čitavom Balkanu, ona je garant bezbednosti i sigurnosti”, rekao je Vulin.

Dodaje da se izmenama Zakona o vojsci unose veoma velike i značajne novine za pripadnike Vojske.

“Tim izmenama uvedeni su činovi kapetana prve klase i vodnika prve klase, povećana je starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu, oficira do 45 i podoficira do 40 godina života, izjednačeni su pripadnici Vojske s državnim službenicima u broju dana godišnjeg odmora, a omogućen je i dalji razvoj vojnog školstva kroz podoficirsko obrazovanje. Takođe, i brži prijem ljudi iz civilstva”, naveo je ministar.

On je napomenuo da je svim pripadnicima Vojske i MO povećana plata, u januaru i novembru, od 18 odsto, što u uslovima gde, kako je rekao, inflacija gotovo da ne postoji, novac i povećanje dobijaju na značaju.

“Izjednačene su plate pilota i letača Vojske i pilota i letača MUP-a.

Foto: Ministarstvo odbrane

Svi zaposleni osigurani su 24 časa sedam dana u nedelji, što nije postojalo ni za vreme Jugoslovenske narodne armije”, istakao je ministar.

Sistemsko poboljšanje se, prema njegovim rečima, osetilo i za 1.100 lica koja su nagrađena za zalaganje preko onog koje se od njih očekuje, boravkom u objektima MO za boravak i rekreaciju.

Za 535 pripadnika VS rešeno je stambeno pitanje, a uvedeno je saobraćajno i kasko osiguranje za sve vozače MO.

Vulin je podsetio i da su ove godine vraćene u upotrebu 72. specijalna i 63. padobranska brigada.

Prema njegovim rečima, protekle godine izvršeno je značajno poboljšanje u pogledu nabavke novih letelica, poput četiri nova borbena helikoptera Mi35M, tri borbeno-transportna helikoptera Mi17B5, pet višenamenskih helikoptera…

Vulin očekuje dalju nabavku novog naoružanja i vojne opreme i u 2020. godini.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar