Savet za filantropiju: Donorima obezbediti poreske olakšice

Poreske olakšice donatori ostvaruju i za izdatke za humanitarnu pomoć

Donori organa
Pixabay

Po preporuci Saveta za filantropiju, Poreska uprava je izradila i objavila Uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore, koje na jasan način predstavlja uslove za ostvarivanje poreske olakšice, kao i adekvatno dokumentovanje rashoda.

Na današnjoj sednici Saveta za filantropiju, kojom je predsedavala premijerak Ana Brnabić, rečeno je da se zahvaljujuci ovom upustvu, očekuje se povećanja ulaganja kompanija u zdravstvene, obrazovne, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, zaštitu životne sredine, kao i davanja ustanovama, odnosno pružaocima usluga socijalne zaštite.

Poreske olakšice donatori ostvaruju i za izdatke za humanitarnu pomoć, odnosno otklanjanje posledica nastalih u slucaju vanredne situacije, koji su učinjeni Republici Srbiji, autonomnoj pokrajini, odnosno jedinici lokalne samouprave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Posebno je istaknuto da je na preporuku Saveta i Radne grupe za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro od strane pravnih lica i unapređenje postojećih zakonskih mehanizama, povećan neoporezivi iznos stipendija i učeničkih kredita sa dosadašnjih 11.741 na 30.000 dinara mesecno, što ce doprineti boljem standardu veceg broja ucenika i studenata.

Na sednici Saveta za filantropiju najavljeno je da će tema Nacionalnog dana davanja 2020. godine biti pristupačnost, a predstavljeni su i planovi za edukaciju o filantropiji u osnovnim školama i promocija bogate srpske filantopske istorije.

Prihvaćen je i predlog kopredsedavajućeg Saveta Verana Matića da se oda priznanje Džonu Frotingamu, američkom pravniku, učesniku Velikog rata i jednom od najvecih donatora srpskom narodu, koji je izgradio četiri Amerikanska vaspitna doma za ratnu siročad i napuštenu decu, među kojima je i jedan u Vranju koji bi trebalo da bude obnovljen.

Na sednici su predstavljeni rezultati i preporuke tri radne grupe i radnog tela koje je Savet formirao u martu, a u koje su uključeni predstavnici institucija, kompanija i organizacija civilnog društva.

Rezultate rada predstavili su i članovi Radne grupe za unapredenje zakonskog okvira za doniranje viška hrane, koja je okupila veliki broj eksperata iz ministarstava, korporativnog i civilnog sektora.

Radna grupa nastavlja da radi na formulisanju predloga i zakonskog okvira za uređivanje procesa doniranja hrane, čime će se uticati na povećanje količine donirane hrane i smanjiti negativan uticaj koje uništavanje hrane ima na životu sredinu.

Kada je rec o promociji kulture davanja, što je takode jedan od ciljeva Saveta za filantropiju, na sednici je receno da je Nacionalni dan davanja po drugi put obeležen 9. oktobra, koji je istovremeno i dan rodenja srpskog naucnika Mihajla Pupina, i da je ove godine Srpski filantropski forum, sa lokalnim partnerima, prikupio 8,2 miliona dinara.

Od prikupljenih sredstava kupljena su inovativna nastavna sredstva koja ce koristiti više od 10.000 ucenika u 60 škola, u 30 opština i gradova širom zemlje.

Sve radne grupe iznele su preporuke i analize zakonskog okvira, kao i komparativne analize sa zemljama iz okruženja, a posebno sa zemljama clanicama Evropske unije.

Zajedno sa Savetom za filantropiju nastavice da rade na pripremama novih predloga i rešenja za unapredenje zakonskog okvira za davanje.

Sednici Saveta, pored stalnih clanova, prisutvovali su i narodna poslanica i rukovodilac Radne grupe za usaglašavanje i napredenje primene mera za stvaranje pristupacnog okruženja za osobe sa invaliditetom Ljupka Mihajlovska, direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanovic i Jelena Avramovic iz USAID, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar