Štrajk širom Francuske: Zaposleni napustili radna mesta, ne rade škole, vozovi, Ajfelova kula

Štrajk u Francuskoj
AP/Francois Mori

Zaposleni širom Francuske, uključujući nastavnike, lekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su danas svoja radna mesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i kako bi sačuvali sistem socijalne zaštite, u strahu da predsednik Emanuel Makron planira da ga uništi.

Za građane i turiste to znači da se već 13. dan suočavaju s problemima u saobraćaju pošto mašinovođe nastavjaju štrajk zbog Makronove reforme penzionog sistema.

Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano pošsto su se nastavnici pridružili štrajku, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtevale da pruže ključne usluge nakon što su medicinske sestre, lekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama posle višegodišnjeg smanjenja troškova.

Nekoliko sati uoči početka protesta, policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućnosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta “Žuti prsluci” ili radikalni demonstranti, koji su besni zbog ekonomske nepravde.

Pritisak raste na Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podneo ostavku u ponedeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64. godine. 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar