Vulin: Ponovo stipendiramo najbolje studente

"Na ovaj način biti sačuvana naša pamet, da će naša deca imati motiv za rad, kao i da ne odu iz zemlje", poručio je ministar

Vulin
TANJUG/ Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je danas ugovore stipendistima Ministarstva odbrane za 2019/2020 školsku godinu, a u pitanju je 16 studenata koji su ispunili sve tražene uslove.

Kako je istakao Vulin prilikom dodele stipendija u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba, Ministarstvo odbrane nakon dugih decenija zapostavljanja, nemara i nebrige prema svojim kadrovima i prema svojoj budućnosti obnavlja praksu stipendiranja.

“Ministarstvo odbrane je posle ko zna koliko decenija obezbedilo novac i uslove da naša najtalentovanija i najbolja deca mogu da dobiju stipendije i da samim tim, nakon završetka školovanja, mogu da dobiju garantovano radno mesto u Vojnotehničkom institutu”, rekao je Vulin.

On je dodao da će na ovaj način biti sačuvana naša pamet, da će naša deca imati motiv za rad, kao i da ne odu iz zemlje.

Prema njegovim rečima, svako ko radi u Vojsci Srbije, bez obzira da li je to redovan vojnik ili inženjer, “zna da radi nešto više od običnog posla, a biti deo Vojske Srbije je velika i važna stvar i životna misija, a ne samo posao”.

Foto: TANJUG/ Ministarstvo odbrane 

“Vojnotehnički institut će biti značajno pojačan sa ovim mladim inženjerima, dobiće „svežu krv”, nove ideje, dobiće decu koja su najbolja i najtalentovanija. Vojnotehnički institut se oporavlja i obnavlja na ovaj način”, istakao je Vulin.

Konkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2019/2020. godinu raspisan je u julu 2019. godine, odlukom ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zaključili su ugovore o stipendiranju sa 16 studenata koji su ispunili sve tražene uslove.

Ugovorom je predviđeno da stipendisti po završetku studija dobiju zaposlenje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a njihova buduća radna mesta nalaze se u Vojnotehničkom institutu Ministarstva odbrane, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković današnji događaj je od izuzetnog značaja za Vojnotehnički institut i razvoj naoružanja i vojne opreme.

“Ovo je još jedan od načina na koji Ministarstvo odbrane podržava razvoj naoružanja i vojne opreme, jer nama su istraživački kadar i znanja najznačajniji i na ovaj način dobijamo kadar i znanja iz onih tehnoloških oblasti koje su za nas najznačajnije, rekao je pukovnik Pavković.

Govoreći o značaju ove stipendije, studentkinja master studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu Maja Mladenović istakla je da joj je velika čast što je upravo ona jedna od stipendista Ministarstva odbrane.

“Zaista je neverovatna prilika, a pogotovo i prilika za kasnije započinjanje karijere, budući da je Vojnotehnički institut jedan od najboljih instituta u našoj zemlji”, poručila je Maja Mladenović.

Prema rečima studenta master studija na Mašinskom fakultetu u Beogradu Luke Miličića, “dokle god postoje pripadnici Vojske Srbije koji su spremni da na terenu žrtvuju sve zarad ispunjenja svoje misije, važno je da postoje i ljudi koji su spremni da daju svoj maksimum kako bi im obezbedili tehnološku prednost koja im je neophodna da bi ispunili zadatu misiju”.

“Vojna industrija je već vekovima nosilac tehnološkog razvoja ove zemlje i kao takva ona mora biti spremna da odgovori na izazove i konkurenciju u rangu svetske tehnologije. Zadatak naše generacije je da nastavi tamo gde su predhodnici stali i da da svoj doprinos ovoj višegeneracijskoj nezaustavljivoj trci ka vrhu svetske tehnologije”, rekao je Miličić i zahvalio u svoje ime i u ime svojih kolega i poželeo svima “dugu i uspešnu saradnju”.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, kao i porodice i prijatelji dobitnika stipendija.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar