Francuska poslala u Beograd ministarku odbrane, prvi put posle 35 godina (VIDEO)

Vučić Parli
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s ministarkom odbrane Francuske Florans Parli, koja boravi u poseti Beogradu.

Sastanak se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a prethodno se sastala i sa srpskim kolegom, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

U autorskom tekstu u današnjoj Politici, Parli je izrazila zadovoljstvo što posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavlja francusku vladu tokom posete Srbiji i istakla da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

Podsetila je da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

“Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri”, rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Ona je pozdravila “značajan i cenjeni” doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele – zajedno – da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar